От години България е с традиционно добри позиции в глобалните класации за бързина и достъп до интернет. Преди броени дни британско изследване нареди страната ни на 12-о място по най-добра цена на абонаментните планове в световен мащаб.

Що се отнася до скоростта в последното десетилетие България отпадна от Топ 20 по скорост на фиксираните мрежи, но продължава да изпреварва Великобритания, Германия, Швейцария, Русия, Израел и други големи държави.

Ползите от това не са само за потребителите. Бързият и достъпен интернет е един от водещите фактори за инвестиции на чужди ИТ компании в страната ни.

Не малка част от софтуерните компаниите в престижната класация за Топ 100 на списание Forbes имат офиси и развойни центрове у нас. Истината е, че в съчетание с добрата финансова политика страната ни преживява същински ИТ бум, в чиято основа е бързият и достъпен интернет. Именно поради тази причина бъдещето му е от съществено значение за всички ни.

Според експертите е много вероятно България да продължи да е атрактивна дестинация за малки и големи ИТ компании и през това десетилетие, като има шанс дори да се върнем отново в Топ 20. Как може да стане това?

5G от ново измерение

Скоростта и покритието на мобилната мрежа са ключови фактори при изготвянето на статистики. Колкото по-бърза скорост и по-голямо покритие на мобилния интернет, толкова по-високо би била България в световните интернет класации.

Причината за голямото значение на мобилния интернет е, че все повече потребители го ползват и за работа, а не само за скролване из социалните мрежи. Благодарение на високата скорост и добро покритие, много специалисти могат да работят отвсякъде, без значение къде са.

Ookla е световният лидер в изследването на скоростта на интернет. Най-новото изследване на компанията разкрива, че 5G мрежата на Vivacom е най-бързата в България*.

Vivacom постига средна скорост на изтегляне от 450,02 Mbps и средна скорост на качване от 35,73 Mbps. Освен това телекомът притежава и най-голямата 5G мрежа в страната**.

Благодарение на тези усилия България е на 9-о място по скорост на мобилния интернет в света.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Изгодният план, събиращ всичко в едно

Истината е, че най-често ние имаме нужда едновременно от мобилен и фиксиран интернет. Докато в дома си ползваме рутер и прекарваме свободното си време пред компютъра или телевизора, то навън имаме нужда не само от мегабайти, но и от много безплатни минути. Комбинирането на всички услуги в едно може значително да улесни живота ни. Но какво би било, ако освен комбинирани, услугите са изключително изгодни и добри?

От Vivacom дават отговор на този въпрос с оферта, съчетаваща в едно бърз фиксиран интернет със скорост до 1 Gbps, 5G мобилен план и интерактивна телевизия EON.

Само за 1 лв. на месец за първите до 3 месеца клиентите получават достъп до най-бързата мобилна 5G мрежа в България. Пакетът включва още иновативната телевизионна платформа EON и високоскоростен домашен интернет.

Бонусите на Vivacom не свършват до тук. Всеки, решил да се възползва от офертата, получава още гигабитов Wi-Fi рутер и безплатна антивирусна защита ЕSET NOD32. По този начин интернетът е не само бърз, но и сигурен.

За възможностите на интерактивната телевизия EON сме писали и друг път. Можем само да обобщим, че това е една от най-добрите и удобни подобни услуги у нас, която предлагат не само множество канали с високо качество, но и една от най-богатите видеотеки, с която може да превърнете дома си в истинско кино. С EON може да връщате любими филми и сериали до 7 дни назад и да ги гледате не само на телевизора, но и на таблет, лаптоп или дори на смартфона си.

С другата услуга в пакета - Unlimited 50 - потребителите получават неограничени мегабайти, минути и SMS-и. На практика телефонът може да се превърне в мобилен рутер и да работите онлайн на своя лаптоп дори от някоя хижа в Рила.

Високоскоростният интернет и неограничени мегабайти означават, че може не само да сърфирате в интернет колкото си искате, но да качвате видео в социалните мрежи директно от телефона. Стриймовете в 4К вече не са проблем, както и гледането на видео съдържание с високо качество.

С план Unlimited 50 получавате още безплатно облачно пространство от 128 GB и достъп до дигиталния портфейл Pay by Vivacom.

Най-бързата фиксирана мрежа

Vivacom e първата и единствена компания, която изгражда 10-гигабитова мрежа в България***. Тази скорост е особено добра за бизнес клиенти, чиято дейност е свързана с трафика и съхранението на голям обем от информация.

Скоростите до 10 Gbps означават, че страната ни ще продължи да е атрактивно място за инвестиции на ИТ компании.

Сега е един от най-изгодните моменти, в които може лично да изпробвате и откриете ползите от бързия интернет и иновативната телевизия.

Повече за комбинираните оферти на Vivacom може да научите тук »


 *Най-бърза 5G мрежа според анализ на Ookla® Speedtest Intelligence® за Q3-Q4 на 2021 г.

**Най-голяма - по публично достъпна информация към 07.01.2022 г. Повече на vivacom.bg

*** Скорости до 10 Gbps в части от София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. За техническа възможност и повече информация - vivacom.bg

 

Съдържанието е подготвено със съдействието на Vivacom.bg