Китай усилено развива втори си стелт самолет FC-31. След като няколко години изтребителят отсъстваше от публичното пространство този месец потребителите на китайските социални мрежи споделиха, че са видели и фотографирали машината по време на тестове.

Вижте как изглежда FC-31 >> >> >>

Снимките предизвикаха разгорещени дискусии сред военните ентусиасти, тъй като бяха разпространени във военни форуми по цял свят, включително и в специализирани страници в Twitter.

Според Global Times самолетът е доразвит и може да се появи на важно авио шоу в края на годината. Възможно е той да се окаже бъдещият гръбнак на китайските ВВС.

Какво знаем за FC-31?

На първо място, за разлика от единствения за сега китайски стелт J-20, FC-31 не е разработван директно от ВВС. Проектът е стартиран независимо от държавната компания Shenyang Aircraft Corporation. Нейните заводи са специализирани в производството на цивилни и военни самолети. Подобно развите на проекта предполага по-малка инвестиция на пари, но и по-голямо старание и развиването на ключови технологии. От държавната компания се надяват да спечелят голяма поръчка за своя стелт изтребител. Разработката му е наистина любопитна.

Вторият китайски стелт самолет изглежда почти идентичен с F-35. Мненията на експертите не са едностранчиви. Някои твърдят, че самолетът е изцяло независима разработка, която прилича на американския F-35, поради еднаквите цели на машините, продиктували и сходните инженерни решения.

Други обаче смятат, че китайците са си спестили десетки години на разработване и милиарди долари инвестиции, като са хакнали сървърите на Пентагона и са откраднали плановете на F-35.

Макар да нямаме възможност да дадем точен отговор, то FC-31 съчетава елементи от F-22 и F-35. Това е така, защото самолетът има два двигателя и по-голям отсек за оръжия, спрямо F-35. Това го поставя по-близо до F-22. Въпреки това размерите и формите му са почти идентични с тези на F-35. Това от своя страна е логично, тъй като F-35 е по-нов самолет, който освен това ще бъде доста по-масов от F-22.

За разлика от F-35, FC-31 не може да излита и каца вертикално. Изтребителят може да носи 2000 килограма във вътрешността си и и още 6000 на външни пилони.

Бойният радиус е 1250 километра, а максималната скорост 2200 км/ч. Знае се, че самолетът използва радар с активна фазирана антенна решетка.

По думите на специалисти от Пентагона, FC-31 би превъзхождал американските самолети от четвърто поколение F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, и F/A-18E/F Super Hornet. Що се отнася до американските самолети от пето поколение, там нещата ще зависят от електрониката, радарите и подготовката на пилотите.

Относно стелт възможностите, китайците обясняват, че са комбинирали ефектите на геометрията с поглъщащо радарните вълни покритие. От Пекин разясняват, че FC-31 е още в своята прототипна фаза и самолетът би имал различен вид на двигателите.

Според западните експерти именно двигателите са най-големия проблем за китайската авиационна индустрия, но изглежда се прави всички възможно за бързото му решение.

Очаква се една бройка от самолета да струва най-много 70 милиона долара, като той би могъл да се използва от военноморската авиация на Китай. Предвид проблемната история на F-35, и опростяването на части от дизайна на FC-31, някой наричат самолета по-добро копие от оригинала.