Първата степен на новата тежка ракета-носител, с която НАСА се надява да стигне до Луната, е готова, съобщиха световните информационни агенции. Това дава надежда, че НАСА може да изпълни графика си за завръщане на Луната през 2024 г.

Вижте как изглежда SLS към ден днешен >> >> >>

Първата степен на тежката ракета-носител SLS (Space Launch System), произвеждана от Boeing, е с дължина 60 м и широчина 8 м.

Любопитен факт е, че използваните двигатели RS-25 са същите, използвани и на американската совалка. Температурите, при които функционират агрегатите са екстремни и варират от −253 °C до 330 °C. Дизайнът им обаче е разработен още през 60-те години на миналия век.

Тя има резервоари за 2,7 милиона литра течен водород и кислород. Ролята ѝ ще бъде да изведе пилотираната капсула Orion с достатъчно висока скорост (30 000 км/ч), за да може тя да преодолее земната гравитация и да се насочи към Луната.

SLS ще бъде по-мощна от ракетата Saturn V, която отведе американските астронавти към Луната през 1969 г. и 1972 г. Тя ще е по-висока от Статуята на Свободата. Първият ѝ изпитателен полет ще бъде през юни 2021 г. без хора.

Този път програмата се нарича не "Аполо", а "Артемида". Бюджетът ѝ, заедно с SLS, Orion и наземните инсталации досега е около 34 милиарда долара.