До началото на ХХ век Русия е слабо индустриализирана и предимно селска държава. Голямата индустриализация през 20-те и 30-те години на миналия век няма как да се извърши без помощ от вън. Въпреки идеологическите различия, специалисти от западните страни помагат на Съветския съюз - включително в оръжейната промишленост.

По-долу ще ви запознаем с пет оръжия, които макар и произвеждани в СССР, произхождат от Вашингтон, Лондон или Берлин. Докато някои са създадени по лиценз, то други са буквално копирани и откраднати.

Вижте как изглежда Топ 5 на съветските оръжия, които са копирани от Запада >> >> >>

БТ-2

С впечатляващата си скорост (от 70 км/ч на колела и 45 км/ч на вериги) и въоръжение (37-мм оръдие и 7,62-мм картечница), БТ-2 е смятан за един от най-добрите танкове в света през 1930-те години, предава Russia Beyond.

БТ-2 е официално копиран от американския танк М.1931, разработен от Джон Уолтър Кристи. И това става реалност благодарение на готовността на изобретателя да продаде танковете си и цялата налична за тях документация на съветите. Той дори изразява желание да се премести и да работи в СССР.

И все пак към началото на операция "Барбароса" БТ-2 е доста остарял. През 1944 г. на бойните полета на Втората световна война отсъства "Руската Кристи" (както наричат танка).

Т-26

Т-26 е основната ударна сила на Червената армия през 1930-те години. Най-произвежданият съветски танк от това време (11 384 екземпляра) ефективно се бори с републиканците по време на гражданската война в Испания и е първият, който се сблъсква с нахлуващите немци през 1941 година.

Танкът обаче не е със съветски произход. Т-26 е лицензиран и разработен от като британски Vickers 6-Ton (Mark E). В СССР машината претърпява големи промени, като основната сред тях е промяната на конструкцията с два купола в полза на такава с един.

Повечето Т-26 са загубени през първите месеци от сблъсъците срещу Вермахта. Основната причина обаче не е немският огън, а лошото техническо състояние на танковете, които се нуждаят от цялостни ремонти. Разбитите машини често биват изоставяни от екипажите си, защото не могат да бъдат ремонтирани.

Ли-2

През 1935 г. Съветският съюз спешно се нуждае от нов граждански транспортен самолет. Решено е да се купят няколко американски Douglas DC-3 и лиценз за производството им в СССР. Така се появява ПС-84.

Той не е изцяло копие на американския самолет. Направен предимно от руски материали, той разполага още с разработени от съветите двигател, витла и шаси,

С началото на Великата отечествена война гражданските самолети се превръщат във военни. ПС-84 се превръща в Ли-2. Защитен от 7,62-мм картечница, самолетът е използван за нощни бомбардировки, превоз на товари и хора, както и десант на парашутисти.

Ту-4

Не всички съветски оръжия, копирани от Запада, са взети с официален лиценз. Ярък пример за незаконно копиране е първият съветски стратегически бомбардировач Ту-4.

През 1944 г. четири бомбардировача B-29 Superfortress са принудени да кацнат в СССР след като са ударени над Манджурия. Тъй като по това време съветите не воюват с Япония, американските самолети са интернирани там.

Сталин е изумен от тези бомбардировачи. Те са далеч по-добри от остарелите TB-3. И все пак всички съветски искания към американците да изпратят СССР сто такива самолета за предстоящата война срещу японците са любезно отказани. Следователно той се възплозва, когато четирите B-29 се появяват в страната по пълна случайност.

Съветският лидер поръчва цялостно реверсивно проектиране на В-29 с уговорката: "Не трябва да се правят промени!" В резултат на това Съветите получават Ту-4 - пълен клонинг на американския бомбардировач. И все пак са направени някои промени. Монтиран е например съветски двигател, тъй като е по-мощен от оригинала.

Р-1

Първата съветска голяма тактическа ракета Р-1 всъщност е копие на германската ракета V-2, "оръжието на възмездието" на Хитлер, което удря Лондон по време на войната.

Отначало германската фабрика в Тюрингия, където се произвежда V-2, попада в американската зона на окупация. Когато попаднали под контрола на Съветите, те откриват, че почти всички ракети, документи и учени, ръководени от Вернер фон Браун, са изпратени в САЩ. Съветите са принудени да започнат работа по своето копие на германското оръжие от нулата с не много материали на свое разположение.

Към края на 1940-те години със съдействието на 150 останали германски учени СССР завършва разработването на новата ракета Р-1, направена от съветски материали с някои промени спрямо оригинала. Тогава се раждат съветските стратегически ракетни сили.