НАСА започна летателни тестове на изцяло електрическите пилотирани дронове на Joby Aviation. Машината каца и излитат вертикално (eVTOL) и може да революционизира транспорта.

Вижте как изглежда тестваното летящо такси >> >> >>

НАСА за пръв път тества eVTOL самолет като част от кампанията за напреднала въздушна мобилност (AAM).

В бъдеще пилотираните дронове могат да служат като въздушни таксита, добавяйки друг начин на транспорт на хора и товари.Една от целите на НАСА е да помогне за стандартизацията на сектора и неговото регулиране. Наред с характеристиките на въздушното такси се тестват и системите за наземен контрол и комуникация.

"Ние сме изключително горди, че работихме в тясно сътрудничество с НАСА и сме първата компания част от eVTOL кампанията", заявяват разработчиците от Joby Aviation.

Създаденото от тях въздушно такси е напълно електрическо и има 6 мотора. Максималната скорост е около 300 км/ч, а с едно зареждане могат да се изминат 240 километра. Дронът може да превозва 4 пътника. Първият полет с хора на борда е планиран за 2024 година.

Joby Aviation споделят, че въздушните таксита могат наистина да революционизират сферата на доставките и транспорта, защото са без вредни емисии и са много бързи. Летателните апарати могат да кацат и излитат от почти всяка точка и не се нуждаят от собствено летище.

Разработката на необходимите стандарти и регулирането на сектора са последната необходима съставна част. Очакванията на експертите са, че през следващото десетилетие летящите таксита ще добият истинска популярност.