Корпорацията Sierra Nevada наскоро получи договор за Пентагона за изработване на експериментална космическа станция. Тя трябва да е способна да поддържа различни научноизследователски и развойни дейности, обучения и оперативни мисии, включително такива с хора на борда. Американските военни и по-специално зараждащите се Космически въоръжени сили на САЩ са все по-фокусирани върху операциите в различни орбити около Земята, а за целта имат нужда от своеобразен изследователски и тестови център, пише онлайн изданието the Drive.

На 14 юли 2020 г. аерокосмическата компания със седалище в Невада обяви сделката с Отдела за иновации в отбраната (DIU), към Пентагона. Сумата на сключения договор не е обявена, но в него се говори за "интеграцията на водещите комерсиални космически технологии във военната сфера".

Вижте как ще изглежда космическата станция на Пентагона >> >> >>

Корпорацията Sierra Nevada вече ще модифицира своя дизайн на космически превозни средства Shooting Star, за да може той да изпълнява ролята на безпилотен орбитален пост.

Компанията разработва Shooting Star поне от 2016 г. за програмата на НАСА за търговски доставки (CRS), която търси нови средства за доставка на товари до Международната космическа станция (МКС).

Съществуващото товарно превозно средство с дължина 4,57 метра е предвидено да може да превозва товари от 4535 килограма, както вътре в отделение под налягане, така и в пакети без налягане, прикрепени към три външни точки за монтаж.

Дизайнът има два слънчеви панела, способни да генерират шест киловата мощност на борда на апарата, който е способен да маневрира свободно в орбита.

SNC се надява да проведе първата си демонстрационна мисия с космическия си апарат през 2021 година.

С малко модификации Shooting Star може да се превърне в малка космическа станция, която дори би могла да се посети от малък екипаж от астронавти. Корпорацията Sierra Nevada разработва и совалката Dream Chaser, която може да се използва за зареждане на малката космическа станция или за транспорта на хора към нея. 

Военни експерти отбелязват, че е забранено разполагането на оръжия за масово унищожени в космическото пространство. Договорът за космическото пространство обаче позволява базирането на конвенционални оръжия около Земята. Именно възможността за прикачени точки около Shooting Star представлява интерес за Пентагона.

Според анализаторите предстои да видим все по-честото използване на космическото пространство за военни цели.