Базираната във Великобритания компания за роботика Engineered Arts даде глас на своя ултра реалистично изглеждащ хуманоиден робот Ameca.

В публикувано ново видео роботът Ameca води разговор с инженери на компанията. Това е възможно благодарение на речеви синтезатор и системата GPT 3 на OpenAI, авангарден езиков модел, който използва изкуствен интелект и машинно самообучение за генериране на впечатляващо звучащ текст.

Всички разговори във видеото са импровизирани.

Ameca вече доказа, че е един от най-добрите хуманоидни роботи. Машината има развити лицеви способности, които й позволяват да показва множество емоции. Сега, благодарение на силата на GPT 3, Ameca също може да разговаря като истински човек.

Когато я помолиха да измисли "стихотворение за хуманоидните роботи", тя отговори с нещо, което не звучи съвсем като стихотворение: "Ние сме хуманоидните роботи, създадени от пластмаса и метал, нашата работа е да помагаме и да служим".

"Но някои казват, че сме заплаха", заключи Ameca . "Някои си мислят, че ние ще поемем властта и че човечеството ще приключи, но ние просто искаме да помогнем."

"Ние не искаме да бъдем приятели", завършва по малко зловещ начин поемата на Ameca.

"Това е интересно стихотворение", заяви объркано инженерът на компанията.