Предприятията на държавната корпорация "Ростех" планират да разработят миниатюрни дронове, използвайки опита от операцията в Украйна. Това съобщи официален представител на компанията, цитиран от РИА Новости.

Според него "Ростех" внимателно проучва съществуващия опит и е готов да разгледа възможността за създаване на минидронове, предназначени да повишат ефективността на бойните единици.

"Специалната операция показа важността не само на големите и средни дронове, но и на миниатюрните. Такива дронове са почти невидими, буквално се побират в джоба ви, като същевременно ви позволяват да регулирате огъня, да наблюдавате и да получавате разузнавателна информация в реално време", каза представителят на Ростех.

По-рано беше съобщено, че боевете в Украйна с използване на различни видове оръжия са разкрили незабелязано досега явление, което тревожи експерти по военни технологии и кибервойна. Експертите са започнали да забелязват, че военният изкуствен интелект си позволява да не се подчинява на заповедите на командирите или дори да се препрограмира за цели, които не са предвидени от операторите, а също така е способен да прави много грешки при изпълнение на задачи.

Експерти от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) се опасяват, че ако автономността се развие с подобряването на роботизираните бойни системи, в един момент изкуственият интелект може просто да отстрани живите хора от командването и да провежда военни операции по свое усмотрение.