Реклама на военната корпорация Northrop Grumman разкри "по невнимание" нов стелт самолет от шесто поколение, който прилича доста на "летяща чиния". Това се дължи на факта, че изтребителят е без вертикален стабилизатор или т.нар. опашка.

В публикуваното от компанията видео за секунди се вижда нов самолет с нетипична форма.

Забелязват се още новият стелт бомбардировач В-21, старият "невидим" В-2, както и колекция от по-стари самолети и дронове. По думите на експертите Northrop Grumman има водещи позиции в създаването на стелт самолети тип летящо крило.

Вижте най-футуристичните самолети и дронове на Northrop Grumman >> >> >>

Изтребителят, видян за кратко на преден план, може би ще е последният пилотиран боен самолет, който САЩ ще приеме на въоръжение през този век. Много от системите му са автоматизирани, което води и до отпадане на вертикалния стабилизатор.

Формата е на летящо крило, като се виждат и въздухозаборниците, разположени странично на кабината.

Самолетът напомня на стелт концепцията от края на миналия век Northrop YF-23, както и на безпилотния Northrop Grumman X-47B.

В края на миналата година д-р Уил Ропър, помощник-секретар на щатските ВВС, разкри, че Америка вече е изпробвала нов изтребител от 6-то поколение.

"Вече изградихме и проведохме редица полети с пълномащабен прототип на изтребител от 6-то поколение", потвърди Ропър пред Defense News.

"Счупихме рекорди в това. Готови сме да построим самолет от следващо поколение по начин, който никога не се е случвал досега", допълни помощник-секретарят на щатските ВВС.

Oт Lосkhееd Mаrtin обявиха в началото на 2020 година, че също разработват стелт самолет без опашка, който ще може да се класифицира като изтребител от шесто поколение.

Смята се, че САЩ имат програма, в която Northrop Grumman, Boeing и Lосkhееd Mаrtin се конкурират. Повече подробности за надпреварата ще станат ясни след 2025 година, а кой ще е новият американски самолет от шесто поколение ще бъде избран в края на това или в началото на другото десетилетие. Пентагонът обаче вече е пуснал изискванията си към машината.

Изтребителят от шесто поколение на САЩ трябва да има големи цифрови възможности, интегриран изкуствен интелект, възможност да води кибероперации и да се управлява дистанционно или автоматично.

Двигателите трябва да са по-икономични, а кабината да е заменила традиционните си прибори с дигитални табла. Нов шлем с добавена реалност ще доставя 360-градусова панорама на пилота, а AI система ще му помага в ориентацията на бойното поле.

Не на последно място от Пентагона изискват усъвършенствани стелт способности, подобрена авионика и възможност за монтиране на лазерни оръжия на самолета.

САЩ разработват технологии за изтребители от шесто поколение от 2008 година, като се обсъжда те да имат и "космически възможности". Знае се, че Китай също е стартирал подобна програма през 2019 година.

Япония и Русия също планират да се сдобият със свои самолети от шесто поколение.

Франция, Германия и Испания, както и Великобритания, Швеция и Италия, разработват два отделни проекта.

Експертите са на мнение, че шестото поколение изтребители ще докажат, че пилотите на практика стават излишни. Поради тази причина те ще се развиват от самото си начало, като хибриди между самолети и дронове.