Преди всяка една от ракетите на SpaceX да полети в космоса, компанията създава тестови версии, които политат едва до 250 метра надморска височина. Това обаче е много полезно, защото се тестват стабилността на системите и възможността за обратно приземяване. И тъй като Илон Мъск разработва нова много мощна ракета и огромен космически кораб, то е ред и те да бъдат тествани.

Неотдавна предприемачът реши да преименува ракетата носител BFR на Super Heavy, а корабът, за който е създадена тя, получи името Starship. Сега американският предприемач показва изображение на бъдещия експериментален кораб, който ще се ползва за изпитания в суборбитални полети.

На стартовата площадка на SpaceX в Тексас бе изграден прототип на Starship - космическият кораб, който що може да отвежда хора до Марс, а дори и до по-далеч. В конфигурация без своята ракета, той ще може да извършва транспортни или пътнически полети, достигайки всяка точка на земното кълбо за около 20 минути.

Вижте как изглежда тестовата версия на Starship >> >> >>

За да тества системите на бъдещия Starship, който трябва да е готов в началото на идното десетилетие, SpaceX е създал стоманен прототип, снабден със съответните двигатели и системи. Целта му е да достигне 250 метра височина, след което да извърши безаварийно кацане.

Мъск публикува и първата снимка на завършеният прототип, който ще бъде тестван в близките седмици.