През януари 2021 г. руската компания Hoversurf, която произвежда безпилотен летящ транспорт, започна да тества своето безпилотно такси Hover - дрон, който може да превозва пътници и товари, съобщава сп. "Популярная механика", цитирана от Russia Beyond.

Вижте как изглежда руското летящо такси >> >> >>

Безпилотното такси е с размер на стандартен автомобил (5х1,6 м), пише агенция ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на московския департамент по предприемачество и иновационно развитие. То може да достига надморска височина от 150 м и да преодолява наведнъж разстояния до 100 км. За него не е нужно изграждане на специални писти, тъй като може да кацне на обикновен паркинг, а също така може и да маневрира на паркинг и да влезе в гараж. Ще може да превозва двама души или до 300 кг товар и да развива скорост до 200 км/час.

Безпилотното такси се тества на закрита арена на спортния комплекс "Лужники". За момента прототипът се тества в режим на полет Lift & Cruise, при който излитането, кацането и хоризонталният полет се поемат от различни групи двигатели. Изпробва се и парашутната система за извънредни ситуации.

Изобретателят и бизнесмен Алекс Атаманов, основателят на Hoversurf, започна да разработва безпилотното такси през 2018 година. Освен този проект, Hoversurf има и проект за летящ мотоциклет, който Атаманов представи през 2016 година.

Мотоциклетът може да лети до 40 минути и да развива максимална скорост от 96 км/час. След публичното му тестване на конференция в Startup Village в "Сколково", компанията получи 3500 предварителни поръчки за него. За момента той се продава поединично, като сглобяването на всеки един отнема месец, каза Атаманов в интервю за Vc.ru през 2019 година.

Таксито Hover има повече шансове да влезе в срейино производство, каза Атаманов пред сп. "Популярная механика". Той обясни, че до пролетта на 2021 г. правителството на град Москва ще изгради нова платформа в "Сколково" с 5G покритие за тестване на дрона: това ще позволи усъвършенстването на системата за управление, която работи на основата на изкуствен интелект. Тя картографира маршрутите, управлява безпилотния апарат и следи за безопасността на полета.

Hoversurf очаква да успее да произведе първите модели на своето безпилотно такси през 2021 година. Те обаче ще могат да се използват масово към 2023-2025 г., когато в Русия ще има 5G мрежа и ще бъде приет закон, позволяващ използването на подобни дронове на територията на страната.