Новият малък ударен безпилотен апарат (микро-БЛА) "Куб-БЛА" от руския концерн "Калашников" може да доведе до такива радикални изменения, както и появата на автомат АК-47 през XX век. Такова мнение изразиха журналисти от редакцията на The Washington Post, цитирани от Russia Beyond.

"Руската компания, подарила на света знаменития автомат АК-47, представи ударен дрон, който може по аналогичен начин да доведе до обрат във воденето на бойни действия, правейки достъпни и евтини съвременните технологии за употреба на бойни безпилотни летателни апарати", отбелязва изданието.

Авторите подчертават, че БЛА може "да измени характера на войната", да "промени света", както и през миналия век прави "неговият голям братовчед АК-47, широкоизвестен просто като "Калашников".

Изданието отбелязва, че руският автомат "остава мощно оръжие и до днес". Пентагонът купува вече остарелите съветски автомати за съюзниците си в Сирия и Афганистан, но не им предоставя по-скъпо оръжие американско производство, гласи статията, цитирана от ТАСС.

WP подчертава, че дронът "Куб-БЛА" "ще бъде лесен за използване, ефективен и евтин, както твърдят производителите му, а и също толкова революционен". Авторите цитират думите на Николас Гросман - професор, занимаващ се с въпросите по международните отношения в университета в Илинойс, който смята, че купувачите на дрона ще имат възможността "да управляват бомби с висока степен на точност, които нямат аналог с изключение на някои от най-умните бомби на американските ВС".

Професорът смята създаването на руския БЛА за "демократизация на умните бомби". "Това означава по-широко разпространение на умни бомби, което би намалило разликите между най-напредналите и по-малките армии", пояснява той.

Един от представителите на концерна споделя пред изданието, че новият апарат ще бъде "много евтин" за разлика от американските и израелските ударни дронове. Въпреки това той отказва да обяви стойността му, като отбелязва само, че целевият пазар ще бъде насочен към "по-малките по численост армии" по цял свят. При това, както пише WP, възможността за използване на ударни БЛА за извършване на терористични актове от бунтовниците е сериозен проблем, свързан с разпространението на дадената технология.

Руският дрон може да лети 30 минути във въздуха със скорост между 80 км/ч и 130 км/ч, като може да носи до 3 килограма експлозиви.

След пускането си дронът може да патрулира във въздуха, да открива цели, а след това да ги атакува отгоре, като пикира над целта по вертикална траектория. Това позволява, например, да се поразяват танкове на бойното поле отгоре, пробивайки куполите им, които имат най-тънка броня отгоре.