Геостационарният комуникационен спътник, Intelsat 29e се е разрушил в орбита, като това е било запечатано на видео. Според експертите събитието е причинено от сблъсък с космически боклук или с микрометеорит, пише Лента.ру.

Публикуваното от видео показва, че след сблъсък около сателита се образува облак от отломки.

Прекъсванията в работата на Intelsat 29e започват на 7 април, когато стават известни повреди на сателитната задвижваща система и теч в горивото. Възможно е сателитът да е попаднал в облак от малки космически отломки, като през последната седмица да е понесъл многобройни сблъсъци, довели до разпадането на спътникът.

В момента люксембургският оператор Intelsat и американският производител на сателита Boeing се опитват да се свържат отново със апарата, но без успех.

Intelsat 29e стартира през януари 2016 г. с ракетата Ariane 5 от космическия център Куру във Френска Гвиана. Планираният живот на апарата е 15 години.

Преди няколко седмици Индия осъществи успешен експеримент по унищожението на сателит в орбита, тествайки способността си да създаде анти сателитно оръжие. Подобно средство би било изключително полезно при война, тъй като може да прекъсне комуникациите на противника. Проблемът обаче е в огромното количество неконтролируеми отломки, които създават своеобразен облак, можещ да унищожи и застраши бъдещи и настоящи научни мисии.