Руската национална телевизия "России 24", която излъчва новинарски емисии 24 часа в денонощието, е решила да "наеме" нов водещ. Той е робот, снабден със синтетична кожа и външен вид, който максимално се доближава до човешкия.

Андроидът може да мига, да мърда своите устни и да клати главата си. Алгоритъмът му пък е усъвършенстван, за да избира най-правилния тон и интонация към машинно прочетените думи.

Крайният резултат е, че роботът е почти неразличим от истински ТВ водещ, а говорът му е много сходен с този, които сме свикнали да чуваме от телевизора.

"Ще бъдат ли журналистите и водещите заменени от роботи", питат от руския сайт "Вести".

"Роботизираният ТВ водещ може да работи 24 часа в денонощието без да се умори, харчейки ток колкото няколко компютъра. Той не иска храна или заплата и няма да излезе в отпуск, майчинство или да се разболее", изтъкват експертите.

Въпреки това андроидът може да се развали, а за правилното му функциониране е необходим екип, осигуряващ техническа и софтуерна поддръжка.

В социалните мрежи повечето потребители приемат робота с насмешка.

"Прилича на алкохолизирания ми съсед... виждам го, че едвам гледа", казва един от гледалите първата новинарска емисия на робота.

"Има погледа на мъртвец", добавя друг, а трети иронично изтъква, че подобна технология може да се използва не само за замяна на работещите в медиите, но и на тези в парламента.

Въпреки това постижението на "России 24" е голямо, тъй като роботът се справя доста успешно в ролята си на ТВ водещ. Китайската информационна агенция "Синхуа" беше първата в света, която започна да използва робот за водещ на новинарските си емисии.

Андроидът "Занг Зао" започна да чете новините в края на миналата година, а китайците отчитат високо неговия реалистичен вид и произношение, което се управлява от изкуствен интелект.