Нова софтуерна платформа на Google, наречена ARCore, ще улесни разработчиците при създаване на приложения за Android с елементи на допълнена реалност (AR), т.е. поместване на виртуални обекти в реалния свят, съобщи TheVerge.

Платформата, която представлява набор от инструменти за разработка (SDK), е достъпна за тестване, съобщиха TheVerge и technews.bg. Устройства като Pixel и Samsung Galaxy S8, под управление на Android 7.0 Nougat или 8.0 Oreo, вече могат да работят с ARCore.

Софтуерът на Google не се нуждае от допълнителен хардуер, а това означава, че може да се мащабира в екосистемата на Android. Очаква се ARCore да заработи на 100 милиона Android устройства към края на тестовия период, съобщават от компанията.

ARCore определя положението на смартфона при неговото движение с помощта на камерата, акселерометъра и жироскопа. Освен това системата определя точно хоризонталните повърхности и позволява привързване към тях на положението на виртуални обекти.

ARCore отчита също осветлението на окръжаващата среда, като дава възможност на разработчиците да осветяват реалистично обектите в своите приложения или да създават сенки. Това не е първата подобна разработка на Google.

По-рано компанията представи платформа Tango, но за разлика от ARCore, тя е съвместима само с два смартфона на пазара, които имат специални камери. ARCore ще може да работи не само на нови устройства, но и на вече съществуващи.