Google е изправена пред поредното антимонополно разследване от ЕС. Сега проблемът е в изискването към производителите на устройства да инсталират Google Assistant като гласов асистент по подразбиране в Android, предава Mobile Bulgaria.

Информацията за бъдещите намерения на ЕС е на MLex и е цитирана от Reuters. При осъдително решение глобата може да достигне до 10% оборота на компанията в световен мащаб. През изминалото десетилетие компанията беше глобена с над 8 милиарда евро в три отделни дела от ЕК.

През юни Комисията заяви, че прегледът ѝ на сектора за свързани към интернет устройства е разкрил притеснителни практики, свързани с ексклузивност и обвързване с гласови асистенти. Това е и на базата на оплаквания от производители, като ЕС очаква предоставянето и на доказателства.

От Google отбелязват, че Android дава по-голям избор от която и да е друга мобилна платформа. Производителите имат избор кои гласови асистенти да инсталират на устройствата си. Навлизането в този сектор е очаквано, тъй като се генерират големи обеми от данни с потребителска информация.

От Комисията искат да знаят също така дали Google използва процеса по сертификация на нови устройства, за да си осигури ексклузивност. Проверява се и дали е възможно използването на поне два гласови асистента едновременно. Финалният ѝ доклад се очаква през първото полугодие на 2022. След него е възможно започването и на разследване.