Google дава достъп на всички потребители до Workspace, новото име на G Suite. Това означава, че не само хората с корпоративен акаунт ще могат да използват допълнителните функционалности на Drive, Meet, Docs, Sheets и други, предава Mobile Bulgaria.

За да се възползвате от новостите, ще трябва да активирате Google Chat в Gmail, като Workspace добавя функционалности, включващи умни предложения при мейлите и документите. Има и опция за споменаване на други потребители с "@" и добавянето им в работни документи директно от разговори в Meet.

Компанията въвежда и платена версия, наречена Google Workspace Individual. Тя е насочена към собствениците на малки бизнеси и дава премиум възможности. Сред тях са опции за умно заявяване на услуги, професионални видео срещи, персонализиран мйел маркетинг и т.н.

Google въвежда и редица нови функционалности, като предстои еволюция на Rooms в Spaces за по-лесна комуникация на екипи. Тук ще има индикатори за присъствие, персонализируеми статуси и опция за закачане на съобщения. Spaces ще се интегрира по-лесно с Files и Tasks.

Видео разговорите също ще получат подобрения, като Google Meet ще се сдобие с Companion Mode, нов режим за модериране и още опции за RSVP към календара. С Companion Mode участниците ще имат достъп до функционалности като анкети, чат по време на среща, вдигане на ръка, Q&A и т.н. По данни на компанията този режим ще е наличен скоро за мобилни устройства, а през септември за уеб.

Google дава възможност на потребителите да покажат локацията си при RSVP в Calendar. Организаторите на събития ще имат достъп до нови инструменти за заглушаване на участниците, както и да блокират потребители да презентират по време на среща.

Компанията въвежда подобрения и в някои от решенията, свързани със сигурността. Така например е добавено криптиране от страната на клиента и нови правила за доверие (Trust) и етикети в Drive. С етикетите администраторите ще могат да класифицират файлове и на базата на това да дават права за управление. Google подобрява и защитата срещу фишинг и зловреден код/софтуер.