Американски хакер успя да наруши интернет връзката на Северна Корея, докато носеше пижама, ядеше чипс и гледаше филма "Alien", съобщава Wired.

Хакерът с псевдоним P4x направи направи почти невъзможно свързването на КНДР с външния свят. Атаката е "отмъщение", защото по свои думи P4x станал жертва на хакване от севернокорейски шпиони преди малко повече от година.

P4x твърди, че не получил подкрепа от правителството на САЩ, въпреки че съобщи на ФБР за това на каква атака е бил жертва.

Американецът използвал редица уязвимости, а основното му оръжие е била DDoS стратегията за отказ от достъп чрез засилен трафик от ботове. Голяма част от софтуера, използван от севернокорейското правителство, е изключително остарял, което го прави лесна мишена, твърди хакера.

Усилията на хакера сринаха повечето от интернет-базираните услуги в страната, но все още не е ясно какви последствия би имало това, тъй като повечето севернокорейци дори нямат достъп до интернет. Освен това повечето от мрежите, работещи в страната, така или иначе се използват само за разпространение на пропаганда, споделят западни наблюдатели.