Нигерийски доставчик на интернет услуги заяви във вторник, че конфигурационна грешка, която негов служител е направил по време на ъпгрейд на мрежата, е причинила срива на ключови услуги на Google, пренасочвайки трафик към Китай и Русия.

Преди признанието на фирмата на име MainOne във вторник имаше опасения, че 74-минутното "отвличане на данни" в понеделник може да е било умишлено. Засегнати бяха търсенето на Google, облакът за хостинг и редица инструменти за съвместна работа, предава technews.bg.

"Всички са убедени, че няма нищо преднамерено в случая", каза главният говорител на интернет-доставчика Тайо Аширу, цитиран от phys.org. Но подобно погрешно насочване на трафика може да доведе до срив на основни услуги и да улесни вредни дейности като шпионаж и финансови измами.

Такива техники се използват и за блокиране на достъпа до информация чрез изпращане на данни в онлайн "черни дупки". Точно този вид пренасочване се счита за инструмент, използван от Китай срещу САЩ.

Но проблемът може да бъде и резултат от човешка грешка. Точно това, според Аширу, се е случило с MainOne - основен западноафрикански интернет-доставчик. Говорителят каза, че инженерите на фирмата погрешно са пренасочили услугите на Google към адресите на China Telecom.

Китайската компания на свой ред е пренасочила трафика към руския TransTelecom. Аширу каза, че MainOne все още не знае защо China Telecom е направил това, тъй като държавната компания обикновено не разрешава Google трафик в мрежата си.

Пренасочването на трафика към Китай е създало "задънена улица", предотвратявайки достъпа на потребителите до различните услуги на Google, каза Алекс Хенторн-Айвън, изпълнителен директор на компанията за мрежово разузнаване ThousandEyes.

По думите на експерта, инцидентът предлага още един урок по отношение на чувствителността на интернет към "непредсказуеми и дестабилизиращи събития". "Ако това се случва на компания с мащаба и наличните ресурси, които Google има, то осъзнайте, че същото може да се случи на всекиго".

Пренасочването на трафик по този начин е изначално вградено в интернет и е проектирано за работа в условия на сътрудничество между доверени страни, а не в среда на конкуренция между враждебни страни. Експертите твърдят, че ситуацията "може да се поправи", но това ще изисква инвестиции в криптиращи маршрутизатори, които индустрията отказва да вгражда.

Google заяви, от своя страна, че е бил "засегнат достъпът до някои услуги", но не прецизира количествено смущенията. Голямата интернет компания уточни по-късно, че няма причина да смята, че отвличането на трафика е злонамерено.