Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заведе дело срещу технологичните гиганти Google, Twitter и Facebook, твърдейки, че е жертва на цензура. Съдебният иск е насочен и към изпълнителните директори на трите компании, предава technews.bg.

Профилите на Тръмп в социалните медии бяха блокирани или забранени през януари поради опасения за обществената безопасност след бунтовете в Капитолия, припомня BBC. Сега Тръмп смята, че делото е "много красиво развитие за нашата свобода на словото".

По време на пресконференция от своя голф курорт в Бедминстър, Ню Джърси, Тръмп се противопостави на компаниите за социални медии и демократите, които той обвини в поддръжка на процеси на дезинформация.

"Искаме прекратяване на сенчестите забрани, спиране на заглушаването, спиране на черните списъци, прогонването и блокирането", каза той.

С иска се търси съдебна заповед за прекратяване на предполагаемата цензура. Тръмп добави, че ако [социалните мрежи] могат да забранят на президента да говори, то "те могат да го направят с всеки друг".

Към изявлението на Тръмп се присъединиха редица бивши негови служители, които от януари насам създадоха нестопанския институт "America First Policy Institute".

В същото време в сряда републиканците - съюзници на Тръмп в Конгреса - публикуваха анонс, описващ техния план "да се заемат с Big Tech". Програмата им призовава за антитръстови мерки за "разбиване" на компаниите и за преработка на закона, известен като "Раздел 230".

Въпросният "Раздел 230", който Тръмп се опита да отмени като президент, по същество снема от компании като Facebook и Twitter отговорността за нещата, които потребителите публикуват. Той определя компаниите като "платформи", а не като "издатели".