Британското правителство заяви, че иска да реформира правилата за защита на личните данни, приети от Великобритания като страна членка на ЕС, и да премине към подход, който да му позволи да постигне партньорство в тази сфера със Съединените щати и други страни, предаде Ройтерс. Това веднага предизвика предупреждение от страна на Брюксел.

Лондон иска да излезе от европейския регламент за "бисквитките" (рекламно проследяване на потребителите) чрез реформа след Брекзит.

В интервю за в. "Телеграф" министърът за цифровизацията Оливър Даудън обяснява, че правителството иска да изчезнат непрестанно изникващите прозорци на екраните на потребителите, които искат от тях да се съгласят с "бисквитките".

Министърът посочва, че трябва да продължи изискването за разрешителни за някои рекламни проследявания, пораждащи големи рискове по отношение на защитата на личните данни, но че повечето били ненужни.

Европейският регламент изисква компаниите да получават съгласието на гражданите, когато искат личните им данни, да ги информират за тяхната употреба и да им позволяват да премахват данните. Нарушенията подлежат на тежки глоби.

Европейската комисия реагира веднага, като предупреди, че ще контролира отблизо всяка промяна на правилата във Великобритания.