Днес едва ли има някой, който не е чувал за новото пето поколение мобилни мрежи, известно като 5G. Технологията обещава да промени цели икономически отрасли, както и да доведе до значителни подобрения в живота на потребителите. Въпреки това, доскоро технологията не бе навлязла в България, а не всички знаеха какво точно се крие зад инициалите 5G.

Да си припомним какво е 5G

5G буквално може да се преведе като 5-о поколение на мобилните мрежи, тъй като буквата G идва от английската дума "generation".

Принципите на прехода към новото 5-о поколение мобилни мрежи са подобни на преминаването към 4G.

Докато 4G позволи бърз мобилен интернет, невъзможен при 3G, то 5G може да предава голям обем от данни за максимално бързо време.

Ако се питате не е ли достатъчно 4G за това, то отговорът е не. Мрежите от четвърто поколение не могат лесно да се справят с огромния трафик на данни.

5G има много по-големи възможности спрямо 4G

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Способностите на 5G са толкова големи, че технологията може да елиминира нуждите от подземни или надземни оптични кабели - много от които се късат или повреждат при лоши климатични условия. Гигабайти ще могат да се теглят за броени секунди, а това да се прави едновременно от хиляди потребители.

Това става основно благодарение на честотите, които са подобни на тези за Wi-Fi. Днес почти всеки разполага с рутер и не се плаши от него, така че страховете относно 5G са напълно неоснователни. Световната здравна организация е извършила множество изследвания, като не е открила негативен ефект от безжичните технологии върху човешкото здраве и околната среда.

Перспективи за икономиката

Новата технология разкрива нови перспективи за икономиката и допълнително може да ускори научния прогрес. 5G не прави изключение, а ползите от новото поколение мобилни мрежи са огромни.

5G ще направи голямата и дълбока автоматизация възможна. Множество роботи ще могат да се свържат в мрежа и да работят координирано. Пращането на данни ще позволи контрола им да се осъществява дистанционно - дори от телефона на отговарящия за тях IT специалист.

5G ще позволи създаването на умни градове

Снимка: iStockbyGettyImages

Всичко това ще повиши драстично ефективността на големите предприятия. Дори те да не преминат към пълна автоматизация, то процесите ще станат много по-лесни за следене и контролиране.

Възможността всяка джаджа да се свърже с интернет е нещото, което най-драстично може да промени световната икономика.

Множество нови компании ще възникнат, за да предложат иновативни смарт продукти, повишавайки междувременно конкуренцията на пазара.

5G ще направи възможна появата на автономни автомобили, безпилотен градски транспорт и транспорт на стоки. Всичко това значи по-малко катастрофи и по-малко забавяния. Графиците ще станат нещо много по-лесно изпълнимо.

Анализ на IHS Markit сочи, че благодарение на широката интеграция на 5G технологията има потенциал да се отключат до 12.3 трилиона долара приходи в широк спектър от икономически сектори, като нова ще стане до 2035 година. Що се отнася до новите работни места, то консервативни оценки за бъдещето десетилетие сочат, че броят им ще бъде над 20 милиона, компенсирайки тези, изгубени от автоматизацията. А последните са свързани основно с вършенето на монотонните дейности.

5G може да революционизира транспортния сектор, както и широк спектър от производства

Снимка: AP/БТА

5G има възможност да повиши и енергийната ефективност на икономиката, тъй като времето на много от процесите по производство и транспорт ще се съкратят. Чрез автоматизацията започването и спирането на дадени дейности ще става за секунди.

Ако се окаже, че 5G наистина има много по-глобален обхват, то подобрението в производителността на труда ще е огромна и сравнима с масовизирането на интернет в края на 90-те години на миналия век.

Ако една страна иска да се развива икономически, то тя трябва да заложи на 5G.

Изводите на икономическите анализатори са, че от 5G ще спечелят всички - както малките IT стартъпи, така и средния и едър бизнес.

Ползи за обикновения потребител

Ползите от 5G технологията е огромна и за обикновения потребител. На първо място той ще може да се възползва от истинска първокачествена дистанционна медицина. Чрез мрежите от пето поколение извършването на операции от роботи, ще стане много по-достъпно. Чрез тях лекари ще могат да правят много по-широк спектър от интервенции без значение колко далеч се намират. Болничните грижи и следенето на състоянието на пациента също ще стане много по-лесно и достъпно. Това е особено полезно за хората от по-малките населени места.

5G ще трансформира и мултимедийните технологии. То ще направи предаването на 8К съдържание изключително лесно. Добавената реалност също ще стане масова. Провеждането на "холографски" конферентни срещи ще стане ежедневие за мнозина. Очилата с добавена реалност също могат да имат приложение в медицината и индустрията.

5G ще предостави много по-големи възможности на смартфоните

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

От голямо улеснение ще са новото поколение умни вещи, чийто контрол ще става дистанционно от смартфона. Почти никоя джаджа няма да бъде пропусната от трансформацията - от дроновете с 5G връзка, до умното отопление на домовете ни. Извършването на почти всичко ще може да става без пряка намеса, а чрез приложение.

И тъй като споменахме дроновете - чрез 5G ще станат възможни и безпилотните летящи градски таксита - дронове, в които може да се возите. Същото важи и за осъществяването на доставки от роботи, включително по въздуха.

Най-бързата мрежа в България

Наскоро се проведе търг, организиран от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за разпределение на радиочестотния спектър 3,6GHz в България.

А1 направи най-голяма инвестиция и спечели честотната лента 3600-3700 MHz, която ще използва за развитието на своята 5G мрежа. Компанията стартира в края на 2020-а своята тестова 5G мрежа именно в този честотен спектър, който е най-добрият за развитието на бързо и надеждно 5G.

Това превръща А1 в технологичен лидер, тъй като компанията има най-подготвената мрежа за търговски старт на истинско 5G.

A1 предлага първия в България 5G план

Снимка: A1

Към момента телекомът е единственият, който предлага 5G мрежа в страната, която използва 5G честоти и 5G оборудване на европейски доставчик. По този начин мрежата от пето поколение на А1 предлага истинско 5G със скорости, достигащи над 1 000 Mbps и ниско времезакъснение.

5G мрежата на А1 вече покрива населението на открито в над 75 града и курорта в страната, включително всички по-големи областни центрове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Кърджали, Ямбол, Сливен, Добрич, Плевен, Кюстендил, Благоевград, Перник, Видин, Враца и др.

През последните месеци А1 работи със своите партньори, производители на крайни устройства, за да могат да интегрират 5G мрежата на телекома към своите модели. В момента тя е съвместима с модели на седем марки, сред които са Apple, Samsung, Xiaomi, Huawei, OnePlus, TCL и ZTE. Списъкът с поддържани устройства ще се увеличава и с внедряването на технологията във все повече сфери на живота. Всички клиенти на А1 с абонамент за мобилна услуга и съвместимо устройство могат да тестват 5G, като изпратят безплатен SMS на 1555.

Всичко това означава, че благодарение на А1 и върховите възможности на 5G мрежата й, у нас може да стартира технологична и икономическа революция. Ползите от нея ще са изключително широки и ще се усетят от всички.

Чрез А1 всеки може да усети от личен опит предемствата на 5G връзката. Как може да стане това?

А1 пусна първия 5G план у нас - А1 Unlimited, който вече предлага неограничени мегабайти на максимална скорост и в 5G.

 

*Материалът съдържа продуктово позициониране