Най-голямата по обем на търговия криптовалутна борса в света Binance заяви в понеделник, че временно е преустановила тегленето на биткойни "поради висяща транзакция, довела до неизпълнение".

Основателят и главен изпълнителен директор на Binance Чангпенг Джао заяви в Twitter, че проблемът ще бъде разрешен в рамките на 30 минути. Малко по-късно обаче той промени мнението си и каза: "Вероятно ще отнеме малко повече време от първоначалната ми оценка." Чжао уточни, че случилото се е засегнало "само мрежата на биткойн" и че притежателите "все още могат да изтеглят биткойни от други мрежи, като например BEP-20".

Шефът на Binance напомни на клиентите, че криптообменът разполага със застрахователен фонд (Secure Asset Fund for Users), създаден през юли 2018 г., за да защитава средствата на потребителите. Binance взема 10% от комисионите за търговия, за да ги прехвърли във фонда и да го увеличи допълнително. Към 31 януари фондът възлизаше на 1 млрд. щ. долара.

Съобщението на Binance за проблеми с тегленията на биткойни идва в момент, когато най-популярната криптовалута продължава да поевтинява. Както съобщи Bloomberg в понеделник, биткойнът е паднал до най-ниското си ниво от 18 месеца насам. В същото време Binance твърди, че има само технически проблеми.