Ню Йорк е напът да стане първият американски щат, забранил "добива" на криптовалута, и по-конкретно на биткоини, съобщава Си Ен Би Си. Местният парламент гласува тази сутрин законопроект за такава забрана и той вече е на бюрото на губернатора Кати Хочъл, която може да го подпише, но може и да му наложи вето.

Ако забраната бъде одобрена, Ню Йорк не само ще стане първият американски щат, забранил блокчейн технологията, но може и да предизвика ефекта на доминото, според Пириън Боринг, основател президент на Камарата за дигитална търговия.

САЩ са водещи в глобалната криптоиндустрия и в страната са базирани около 38 процента от световните "криптоминьори", посочва Си Ен Би Си.

Законопроектът, гласуван от долната камара на местния парламент през април, предвижда налагането на двегодишен мораториум върху определени операции, които изискват сложно оборудване и използват много електричество, за да "изкопаят" биткойн.

Друга популярна криптовалута - т. нар. етереум, междувременно обяви, че преминава на по-малко енергоемък добив, но ще й трябват няколко месеца, за да осъществи прехода.

Депутатите, подкрепили законопроекта, посочиха, че искат да намалят въглеродния отпечатък на щата, като намалят използването на електричество, добивано от централи, потребяващи изкопаеми горива.