Министърът на финансите на Ел Салвадор Алехандро Селая защити дългосрочната стратегия на страната да използва биткойн като законно платежно средство. Мнението му дори не е засегнато от критиките на експертите и МВФ, които призовават да се отмени "легализирането" на криптовалутата.

Салвадор прие биткойн като законно платежно средство преди почти година. Според министъра, това е позволило да се предоставят финансови услуги на голям брой жители, които нямат достъп до тях, както и да се привлекат туристи и инвестиции в страната. Министърът потвърди, че властите не възнамеряват да се откажат от бъдещото емитиране на облигации, обезпечени с криптовалути, базирани на блокчейн.

До момента властите вече са закупили 2381 биткойна с публични средства, чиято обща стойност сега е с около 50 % по-ниска от пазарната цена при закупуването им. Според статистически данни на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ, повечето салвадорски фирми и жители все още предпочитат да плащат с обикновена валута. От години американският долар е предпочитаната валута в Салвадор. Международният валутен фонд многократно е призовавал властите да отхвърлят официалната употреба на биткойни. Въпреки че правителството на Салвадор преговаря с МВФ за повече финансова помощ, то не е направило отстъпки по този въпрос.

"Не очакваме резултати за една нощ. Не можем да заспим бедни и да се събудим милионери", каза Селая. Той обаче подчерта, че новите технологии са показали как в предишни години хората са се страхували от неща като уебсайтове и цифрови бизнеси, но с течение на времето тези страхове са се разсеяли. По-рано, на фона на новините за спадащи курсове на криптовалутите, той изрази увереност в минималния финансов риск за публичните инвестиции.

Досега спадът на биткойна принуди салвадорските власти да отложат емитирането на облигации, обезпечени с криптовалута, на стойност 1 млрд. долара, но те възнамеряват да преразгледат плана, когато пазарните условия се подобрят. Освен това страната все още планира да изгради Bitcoin City и се готви да обяви други проекти, свързани с криптовалутите, през следващите месеци.