Съоснователят на Ethereum Гавин Ууд заяви на Световния икономически форум в Давос, че крипто инвеститорите трябва да обърнат повече внимание на това, което подкрепя активите им след срива на пазара. Спадът на основните криптовалути срина пазара с повече от 800 млрд. долара.

"Надявам се хората да обръщат повече внимание на това, което се крие зад името на валутата, когато са ангажирани с общността, екосистемата или икономиката" - обяснява Ууд пред Ройтерс.

На тазгодишната среща на икономическите и политическите лидери активно участие във форума взеха и компании за криптовалути и блокчейн, въпреки срива на пазара няколко седмици преди събитието. Ууд присъства за първи път на събитието, на което обсъди новото партньорство между своя блокчейн проект Polkadot и проекта Liberty на американския милиардер Франк Маккорт.

Блокчейн са публични регистри, които съхраняват записи на трансакции в компютърни мрежи, и подобно на криптовалутите до голяма степен не се регулират. "В интернет не съществува реално понятие за законност, тъй като законността е нещо, което се определя от суверенните държави" - казва Ууд пред публиката. Той добави, че новото партньорство има за цел да децентрализира контрола върху мрежата и да предостави на потребителите по-голям контрол върху техните данни.