Днес се навършват 10 години от представянето на първия таблет в серията iPad, който беше анонсиран от Стив Джобс в Сан Франциско. Това беше и сред последните големи премиери на Джобс преди смъртта му през 2011. Според неговите думи тогава съществува място за нов тип устройство, което е позиционирано между смартфоните и лаптопите, но то ще е успешно само ако предлага разширени възможности при някои задачи, предава Mobile Bulgaria.

Именно такива функционалности предлага iPad, който по неговите думи представлява магическо и революционно устройство за работа с интернет, четене и изпращане на мейли, разглеждане на снимки, гледане на филми, слушане на музика, гейминг и т.н. Първият модел разполагаше с 9.7-инчов дисплей, чипсет Apple A4, 256MB RAM, до 64GB памет за файлове и батерия с издръжливост до 10 часа с един заряд.

Цените на модела в САЩ започваха от 499 долара и достигаха до 629 долара за варианта с Wi-Fi и 3G свързаност. Устройството беше пуснато в продажба на 3 април 2010, а само ден след това от компанията обявиха, че са продали над 300 000 бройки от него. За първите девет месеца от дебюта му бяха продадени 15 милиона таблета.

През изминалото десетилетие бяхме свидетели на появата на нов модел iPad всяка година, а всеки от тях надграждаше над оригинала с различни новости и подобрения. iPad 2 например беше с 33% по-тънък и с 15% по-лек от оригинала, а третото поколение добави Retina дисплей и 4G LTE свързаност. През 2012 беше представен първият iPad mini, а следващата година се появи и iPad Air.

Първият Pro вариант дебютира през септември 2015 с поддръжка за отделна клавиатура и писалката Apple Pencil. Второто поколение на iPad Pro се появи през 2017 и включваше ProMotion технология за опресняване на екрана с честота до 120 херца. Очакванията са, че през март тази година Apple ще обнови iPad Pro серията с ново попълнение, което може да има тройна основна камера с 3D технология за добавена реалност.