Microsoft пусна днес два нови модела игрални конзоли Xbox, седем години след дебюта на първата версия, за да се възползва от бума в търсенето на игри, предизвикан от пандемията от Ковид-19, предадоха световните агенции.

Xbox Series X, която компанията описва като "най-мощната конзола в света", ще се продава за 499,99 долара, а Xbox Series S - за 299,99 долара, уточни Ройтерс.

Вижте как изглеждат двете конзоли >> >> >>

Компактната конзола Series S е критикувана, че не е толкова мощна като Series X с по-малко капацитет за съхранение и липсваща компютърната графика "проследяване на лъчи" за заглавия като Devil May Cry 5 на Capcom.

Технологичният гигант пуска новите конзоли два дни преди Sony да пусне следващото поколение PlayStation 5, изостряйки противоборството, което вероятно ще доминира гейминг сектора през този сезон на празнично пазаруване, отбелязва АФП.

Все повече хора по света се опитват да се разведрят през пандемията, отнела живота на 1,25 милиона души и наложила различни ограничения на най-малко 3 милиарда от появата на вируса в края на декември.

PS5 се възприема като водеща в надпреварата при конзолите за игри заради по-големия си брой фенове и повечето ексклузивни игри, налични при пускането.

За първи път Microsoft пуска игрална конзола в целия свят в един и същи ден. Компанията отбелязва, че регистрира най-голямото търсене на Xbox конзоли на различни пазари.

Абонаментната услуга Гейм пас (Game Pass) за Xbox, която предлага над 100 заглавия, включително чисто нови игри, се възприема като най-сериозното оръжие на компанията за подкопаване на доминиращата позиция на Playstation. Гейм пас бързо се разрасна до над 15 милиона потребители след появата си.