Министърът на информационните технологиии в правителството на Москва Едуард Лисенко заяви в интервю за Forbes, че Русия няма никакви задръжки относно сигурността на оборудването на Huawei и именно китайската компания ще бъде доставчик на бъдещите 5G мрежи в страната, предава Mobile Bulgaria.

Той обяви, че местният оператор MegaFon вече има сключен договор с Huawei за изграждането на своята мрежа от пето поколение.

Относно задръжките на американската администрация около възможния шпионаж от страна на китайското правителство, Лисенко е на мнение, че проблем няма и очевидно САЩ и Русия имат различни виждания за опасностите за тяхната национална сигурност.

Министърът заяви, че Руската федерация има строги закони и регулации относно сигурността на мобилните мрежи и ги спазва стриктно и че Huawei със сигурност не представлява заплаха. В същото време той уточни, че местните оператори работят и с други доставчици на оборудване, а крайната цел е до края на годината да има пилотни проекти в Москва и други големи градове. Масовото навлизане на 5G в страната трябва да се случи между 2020 и 2022 година.