Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е щастлив, че компанията Twitter е в сигурни ръце, след като Илон Мъск официално пое контрол над нея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп обаче не каза дали ще започне отново да използва акаунта си, достъпът до който му бе отнет след събитията в Капитолия на 6 януари миналата година.

Бившият президент заяви, че собствената му социална мрежа "Трут соушъл" "изглежда и работи по-добре". Илон Мъск заяви, че ще даде възможност на Тръмп отново да използва акаунта си в Twitter, въпреки че самият Тръмп заяви, че няма да се завърне там.

Междувременно Рапърът Ye, известен преди като Кание Уест, възстанови контрола над акаунта си в Twitter в петък, след като той беше спрян след антисемитски забележки, които той направи в няколко профила в социалните медии.

По-късно Ye заяви, че "абсолютно не съжалява" за коментарите си. Вдигнатото му отстраняване от Twitter идва в рамките на един ден, след като милиардерът Илон Мъск пое контрола върху платформата.

Илон Мъск завърши късно снощи придобиването на Twitter Inc на стойност 44 милиарда долара и първата му работа беше да уволни висшето ръководство на компанията, което обвинява, че го е подвеждало за броя на спам акаунтите в платформата, предадоха световните агенции.

Мъск уволни главния изпълнителен директор Парадж Агравал, главния финансов директор Нед Сегал и директорката но правните въпроси и политиката на компанията Виджая Гаде.

Агравал и Сегал са били в централата на Twitter в Сан Франциско при финализирането на сделката и са били съпроводени до изхода, казаха запознати източници.

Междувременно заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев поздрави Мъск за сключването на сделката. "Успех на Илон Мъск в преодоляването на политическите пристрастия и идеологическата диктатура в Twitter", написа Медведев в социалната медия, като същевременно помоли американския милиардер "да се откаже от бизнеса си със Starlink в Украйна".