Точна дата засега не се посочва, нито броят на китайските астронавти (тайконавти), които ще пътуват с китайския кораб. Апаратът, който ще бъде изстрелян, се нарича Шънчжоу 9 (в превод Божествен кораб). Той ще бъде изведен в орбита от ракета-носител Чанчжън 2F (в превод Дълъг поход). Ракетата и корабът вече са на площадката за изстрелване на космодрума в китайския космически център Цзюцюан, предаде БТА.

Предишният пилотиран кораб, изстрелян от Китай, беше Шънчжоу 7. Мисията му беше през септември 2008 г. През октомври 2011 г. Китай успя за първи път да осъществи скачване между два космически апарата, на борда на които нямаше екипаж. Това беше мисията на кораба Шънчжоу 8, който се качи с модула Тянгун 1 (в превод Божествен палат). Сега се води подготовка за скачване на кораба Шънчжоу 9 с екипажа на борда му и с модула Тянгун 1, изведен в космоса на 29 септември 2011 г.

По-рано тази година беше обявено, че най-вероятно в следващата китайска пилотирана космическа мисия ще участват трима тайконавти. През март Синхуа съобщи, че може би в този екипаж ще бъде и първата китайска тайконавтка. Тогава беше пояснено, че неуточнен брой жени се подготвят именно за полета на Шънчжоу 9.

Овладяването на скачването на два кораба в космоса е важно за космическите програми и засега специалисти в тази област са само руснаците и американците. Китай има амбициозна космическа програма и иска да се сдобие до едно десетилетие с орбитална космическа станция, в която екипаж ще може да живее за няколко месеца.

Китай иска да стъпи и на Луната. Пекин вече прати в космоса 2 сонди за изследване на земния спътник. Те бяха изстреляни по програмата Чанъ, кръстена на китайска богиня на луната. Чанъ 2 полетя в космоса през октомври 2010 г., за да подготви почвата за първия безпилотен полет до Луната, включващ кацане на лунната повърхност и планиран за 2013 г. Това ще е полетът на Чанъ 3, на борда на който ще пътува първият китайски роувър. Ако всичко е успешно, през 2017 г. ще излети Чанъ 4 с друг роувър, който ще може да се върне на земята с минерални проби от Луната.

Миналата година учени казаха, че една от целите на китайското изследване на лунната почва е установяването на нивата на изотопа хелий 3, който би могъл да се използва в бъдеще в ядрен синтез.