Двама доброволци, откъснати от света за осем месеца, излязоха на първата си разходка по повърхността на Марс, което е най-драматичният момент в експеримента с пътуване до Червената планета. Облечени в тежки бели костюми, двама доброволци - един руснак и един италианец, излязоха от капсулата за първите си стъпки по червения пясък на Марс. Всичко това без изобщо да напускат московския изследователски център. Високопоставени руски и европейски представители наблюдаваха разходката на живо.
"Постигнахме голям напредък", каза зам.-ръководителят на Руската федерална космическа агенция (Роскосмос) Виталий Давидов. "Екипажът се чувства добре", допълни още той за двамата мъже, който се люшкаха около нещо, приличащо на гигантски пясъчник.
"Космонавтите" направиха разходката, екипирани с големи раници, кислородни бутилки и лъскав костюм, тежащ 32 кг. Кацането е приблизително средата на експеримента, при който участниците трябва да прекарат 520 дни в изолация от света с цел да се изследва как хората биха реагирали на напрежението от дългото пътуване до Марс.
Екипът от шестима мъже от Европа, Русия и Китай е затворен от юни в имитация на космически кораб, за да се изследват психологическите последици от 18-месечното пътуване в рамките на експеримента, наречен Марс-500. Телефонните разговори са забранени, въпреки че е позволено общуването чрез имейли и радиопредаватели, а мъжете се хранят със същата храна като астронавтите.