Най-мощното слънчево изригване от началото на годината беше наблюдавано в неделя, съобщиха от НАСА. Източникът на този феномен стана слънчевото петно 1158, разположено в центъра на диска под слънчевия екватор.
Изригването бе съпроводено с мощно излъчване в диапазона от радио- до рентгенови вълни. Орбиталната обсерватория на НАСА SDO (Solar Dynamics Observatory – обсерваторията, която изследва слънчевата динамика) отделно регистрира процеса в ултравиолетовия диапазон.
Петното 1158 продължава да расте бързо. Преди изригването то бе едва забележимо, а след това се разшири до близо 100 000 км. Апаратите на НАСА STEREO-A и STEREO-B показаха също, че по време на изригването е имало и сравнително ограничено изхвърляне на коронална маса – изхвърляне на вещество от слънчевата корона.
Според прогнозата на Spaceweather.com идващите от Слънцето частици се очакваше да достигнат земната атмосфера вчера, а на ниските географски ширини да може да се наблюдава полярно сияние. Подобно изригване, което покрива над 1,6 млрд. кв. км от слънчевата повърхност – фотосферата, се смята за „умерено“. Изригванията от клас М са по-силни от най-слабите от клас С, но по-слаби от най-интензивните от клас Х, които могат да предизвикат пробив в сателитните и комуникационните системи и да изложат на риск астронавтите в Космоса.
Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) прогнозира нови изригвания от същото слънчево петно през следващите дни. Слънчевите изригвания са предизвикани от внезапно освобождаване на магнетична енергия. Мощните изригвания предизвикват смущения в радиокомуникациите и това изригване също можеше да бъде чуто по късовълновите приемниците.
Слънчевите изригвания действат и като вид експлозии, които изпращат потоци от електрони и протони в Космоса. Тези частици се изхвърлят от слънчевото магнитно поле във вълна от наелектризиран газ. Когато тези електрони и протони достигнат земното магнитно поле и се насочат към магнитните полюси, шансовете за сблъсък между тези заредени частици и газовете в горната атмосфера се увеличават значително. Тогава се образува магнитна буря в земното магнитно поле.
Геомагнитните бури оказват влияние също и на здравето на хората. Те са най-опасни за хората, които страдат от артериална хипертония и хипотония и сърдечни заболявания. Около 70% от инфарктите, хипертоничните кризи и инсултите стават точно по време на слънчеви бури. Магнитните бури често са съпроводени от главоболие, мигрена, ускорено сърцебиене, безсъние, ниско самочувствие, понижен жизнен тонус и понижаване на кръвното налягане. Учените смятат, че това се дължи на колебанията в магнитното поле, които забавят потока на кръвта в капилярите, а това от своя страна води до понижаване на кислорода в тъканите.
Между 50 и 75% от хората усещат негативното въздействие на магнитните бури. Много хора реагират не на самите магнитни бури, а ден или два преди това, тоест в момента на слънчевото изригване. Смята се още, че до 50% от хората са способни да се адаптират към въздействието на магнитните бури, а младите хора на практика не ги усещат.