Само в нашата галактика Млечния път има най-малко 50 милиарда планети, а от тях поне 500 милиона потенциално са годни за живот. Такива данни бяха представени на конференция във Вашингтон от астрономи на американската космическа агенция (НАСА), предаде ИТАР-ТАСС.
Изводите им се базират на информацията, получена с помощта на американския космически телескоп "Кеплер". Тези изводи са получени чрез метода на екстраполацията – "Кеплер" изучава само една четиристотна част от звездното небе.
Телескопът "Кеплер" бе изведен в Космоса през 2009 година на лов за планети, които се въртят около отдалечени светила. Уникалният астрономически инструмент при наблюдението на звездите фиксира най-малките изменения в тяхната яркост. Такива изменения могат да свидетелстват, че звездата има планета, която пресича диска на светило и образно казано го затъмнява.
Интензивността на затъмняванията и продължителността на интервалите между тях позволяват на астрономите да разчетат характеристиките на космическитке обекти. "Кеплер" е първият космически астрономически инструмент на НАСА, който може за разгледа обекти с размери на Земята, които се намират в непосредствена близост до звездите.