Съществуването на хигс бозона, или така наречената божествена частица, може да бъде доказано до две години, а ако това не стане, частицата най-вероятно не съществува, смятат учени, работещи с Големия адронен колайдер – най-големия ускорител на елементарни частици в света, съобщи „Дейли телеграф“.
Наскоро стана ясно, че затварянето на машината на стойност близо 6 млрд. евро е отложено с една година, тъй като работата й дава много добри резултати. Учените трябваше да спрат работата на ускорителя в края на тази година за мащабен ремонт, който се очаква да продължи 15 месеца, но той се отложи до края на 2012 г.
Енергията, с която ще се сблъскват частиците през тази година, ще бъде 3,5 трилиона електронволта. Колайдерът има възможност да работи с максимум 7 трилиона електронволта. Изследователите обявиха, че се надяват до края на годината да съберат достатъчно данни, за да потвърдят или отхвърлят хипотезата за божествената частица. Те се надяват и да получат данни за естеството на тъмната материя, за откритието на цял „нов клас неочаквани субатомни любопитни характеристики“ или за съществуването на нови измерения.
Крайната цел на Големия адронен колайдер е да сблъска частици с енергия от 14 трилиона електронволта, за да пресъздаде условията в първите моменти след Големия взрив. В момента ускорителят се подготвя да започне отново да сблъсква частици следващия месец, съобщи Би Би Си. Учените съобщиха, че огромното подземно съоръжение е в отлична форма след 10-седмичното затваряне и че е започнало ускоряване на частиците, които вече циркулират в тунела от края на миналата седмица.