Японски учени за първи път показаха как предварителното обработване с различни видове алкохол придава на материали на основата на желязото свойства на свръхпроводници по-бързо, отколкото при обикновеното им излагане на въздух, предаде "Фокус".
Това може да бъде използвано в промишлените технологии за получаване на свръхпроводници, съобщават изследователите в статия в списание „Superconductor science and technology”.
Най-значителен ефект учените от Националния институт за изучаване на материалите получили с помощта на червено вино. В експеримента са използвани и бяло вино, уиски, бира, японски алкохолни напитки на основата на ориз – саке, както и смес от вода и етилов спирт като контролна проба, съобщи "Класа".
Съединенията на основата на желязо обикновено могат да станат суперпроводници, след като бъдат изложени на въздействието на въздуха. Това обаче отнема няколко месеца. Изследването показва, че това може да стане и за един ден. Образците, съдържащи съединения с желязо, били потопени за 24 часа в различни алкохолни напитки, нагрети до 70 градуса по Целзий и после анализирани. Оказало се, че червеното вино има най-добри свръхпроводими качества. Учените засега не са напълно наясно с механизма на действие на алкохола върху металите. Съдейки по факта, че различните видове напитки са оказали съвършено различен ефект, надвишаващ този от въздействието на смес на спирт с вода, показва, че не етиловият алкохол играе най-важната роля в експеримента.