Бактериите, обитаващи солените води са се научили да преработват отпадъците от пластмаса. Но не е ясно какво правят със съдържащите се токсини в тях - дали ги разграждат до безопасни съединения или ги предават нагоре по хранителната верига.
За никого не е тайна, че световният океан е замърсен с огромно количество пластмасови отпадъци, пише CNews, цитирана от КРОСС. Изследователите от Океанографския институт в Масачузетс са видели под микроскоп, че всеки един елемент от подобен боклук изглежда като „оазис на биологична активност".
С помощта на сканиращ електронен микроскоп те са изследвали повърхностите на пластмасови отпадъци, уловени в Саргасово море. Заради особеностите на теченията в този район са се натрупали хиляди тонове пластмасови отпадъци. Оказало се, че на повърхността пластмасата буквално била проядена. По-късно се изяснило, че в тези „тунели" са се намирали бактериите, които тихичко си хапвали пластмаса.
На учените вече им е известно за земни бактерии, унищожаващи „човешките пластмасови боклуци", на за първи път са открити и в морската вода. Това до известна степен може да обясни и намаляването на нивото на замърсяване в световния океан на фона на продължаващото го активно замърсяване.