Великобритания и САЩ поставиха началото на съвместен проект на стойност 25 милиона долара, в рамките на който ще изследват рисковете от срутването на огромен антарктически ледник, предаде Ройтерс. Петгодишното изследване, в което ще участват 100 учени, е най-големият съвместен антарктически проект между двете страни от 40-те години на миналия век.

Учени от Република Корея, Германия, Швеция, Нова Зеландия и Финландия също ще помагат на британските и американските си колеги.

Участниците в проекта ще изследват ледника Туейтс в Западна Антарктида, сравним по размери с щата Флорида в САЩ.

Туейтс и близкият Пайн Айлънд са два от най-големите и бързо отстъпващи ледници в Антарктида. Ако и двата ледника рухнат внезапно, позволявайки намиращите се във вътрешността им ледове да си проправят бърз път към океаните, нивото им ще се повиши с около метър, застрашавайки градове от Шанхай до Сан Франциско и ниско разположени крайбрежни региони.

В изследването учените ще разчитат на самолети, сателити, сонди, кораби и роботизирани подводници. Целта им е да разберат кога ще започне срутването на ледника - след десетилетия или след столетия.