2021: "Година нула" за трансхуманизма | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
2021: "Година нула" за трансхуманизма
Снимка: YouTube

2021: "Година нула" за трансхуманизма

Или как научната фантастика става все по-реална

| Редактор: Стоян Гогов 69 8327

Чипове в мозъка, технологична телепатия, подобрено зрение, триене на спомени, следене на мисли и потъване във виртуалната реалност - звучи като част от сюжета на холивудски блокбастър? Или пък като мотив в антиутопичен роман?

Темата за сливането на човека с технологиите е широко изследвана от множество книги и филми. За технологичните гиганти и някои от най-добрите учени на планетата обаче тя е много повече реалност, отколкото фантастика.

През последните години правителствени и частни организации са финансирали разработката на множество технологии, насочени именно към подобряването и модифицирането на човешкия организъм. Създаването на интерфейс за пренос на данни между мозък и компютър е един от топ приоритетите на най-богатия човек на планетата - Илон Мъск. Неговата компания Neuralink обещава да осъществи технологична революция, а първите тестове с хора ще започнат в идните месеци. Мъск не е сам. Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Сергей Брин и Лари Пейдж, както и Питър Тийл са милиардери, но това не е единствената им обща черта. Всички те са насочили значителни парични суми към създаването на нови технологии, които обещават да трансформират човечеството.

Какво е трансхуманизъм?

Трансхуманизмът е философско движение, чиито основи могат да се проследят до края на 19 век. Терминът обаче се появява през 1951 година, а негов автор е Джулиан Хъксли - първият генерален директор на UNESCO, съосновател на WWF, президент на Британското Евгенистично Общество и брат на автора на романа "Прекрасният нов свят" (Алдъс Хъксли).

Основната идея на трансхуманизма е чрез технология да промени и подобри човешкия организъм и мислене.

"Досега човешкият живот като цяло бе, както го описва Хобс - "гаден, брутален и кратък". Огромното мнозинство от човешките същества (ако вече не са умрели млади) са били засегнати от мизерия... Ограниченията и разочарования на нашето съществуване може да бъдат в голяма степен превъзмогнати... Стига да пожелае, човешкият вид може да трансцендира себе си - не спорадично и индивидуално, но в своята цялост", описва концепцията си Джулиан Хъксли.

Според британеца новите технологии могат да дадат "богоподобни" възможности на човечеството и да премахнат много от неговите страдания.

"След няколко десетилетия, с бързия напредък на комуникационните технологии, всеки ще има "приемник на мозъчни вълни" в ухото си, който предава директно и точно какво мислят другите хора за него и обратно. Това, което мисля, ще бъде известно от всички хора. Вече няма да има индивидуално съзнание, само волята на човечеството като цяло", пише през 60-те години на миналия век японският архитект и трансхуманист Нобору Кавазое.

Любопитно, но именно "потъването" или "разтапянето" на индивида е важна част от вижданията на родоначалниците на идеята. Според тях човечеството трябва не просто да се "отърси от недъзите си", но да еволюира като "един организъм".

Идеята вдъхновява други учени, които още преди 70 години предвиждат постигането на "технологично безсмъртие" и "нано революция". Скоро идеите на трансхуманизма превземат света на киното.

Интересът на компаниите

Технологичният напредък в чиповете, комуникациите, изкуственият интелект, мозъчните изследвания и генното инженерство превръщат трансхуманизма в апетитна и постижима цел за много от технологичните гиганти.

През 2012 година известният футурист и трансхуманист Рей Кърцвейл се присъединява към Google. Скоро и други компании се впускат в битката за наемане на кадри, които да развиват изкуствен интелект и перспективни технологии.

Оказва се, че трансхуманизмът може да промени не само човечеството, но и банковите сметки на най-богатите. Пазарът за изкуствен интелект, машинно обучение, виртуална реалност, мозъчни импланти, технологии против стареене и много други се оценя за милиарди долари. Прохождащи компании стартират подобни проекти не само заради възможността от превръщането в следващия Google, а защото считат технологията за престижна. ИТ гигантите от своя страна имат волята и ресурсите да продължат да бъдат значими и в бъдеще, затова виждат еволюцията си в подобна посока.

Днес Марк Зукърбърг говори за "живот" във виртуалната му вселена, Илон Мъск обещава технологична телепатия, а Питър Тийл и Джеф Безос инвестират в разработките на "вечен живот".

"Година нула" за трансхуманизма

Изминалите 12 месеца изобилстваха от важни новини, които вещаят осъществяването на много от описаните до тук концепции. Ето защо не е пресилено да наречем 2021 - "Година нула" за трансхуманизма:

Изследователи от Лондонския университет Куин Мери разработиха невронна мрежа, способна да открива емоциите на потребителите. В бъдеще технологията може да се приложи в умните колонки.

Системата изпраща радиовълни по посока на човека и по този начин отчита промените в сърдечния ритъм. Този показател може да бъде ключът към разпознаването на емоциите

Невронната мрежа е обучена с данни за промените в сърдечната честота. Твърди се, че алгоритъмът може да разпознава емоции като страх, отвращение, радост и релаксация с точност от 71%.

Microsoft патентова технология, която може да превръща починалите хора в чат-ботове с изкуствен интелект.

Вместо да използва конвенционалния метод за обучение на чат ботове, захранвайки го с разговори и материали от широка извадка потребители, патентът на Microsoft предоставя възможността за създаване на чат бот от данните на конкретно лице.

Така могат да се използват публикациите му в социалните мрежи, модели на поведение в интернет, гласовите му съобщения и други конкретни данни.

Вoдeщи yчeни oт цeлия cвят, oглaвявaщи cъoтвeтнитe oтдeли в Аррlе, ЅGІ, Місrоѕоft, Gооglе и дpyги ĸoмпaнии oпиcaxa ocнoвитe нa изпoлзвaнeтo нa нoвa тexнoлoгия зa дълбoĸo мaшиннo oбyчeниe, ĸoятo мoжe дa ce изпoлзвa зa изyчaвaнe нa дългoлeтиeтo и възмoжнocтитe зa yдължaвaнe нa чoвeшĸия живoт, ĸoитo щe ce paзĸpият пpeд мeдицинaтa и бизнeca.

Hoвaтa нeвpoннa мpeжa c дълбoĸo мaшиннo oбyчeниe щe имa зa цeл дa paзĸpиe бaзoвитe биoлoгични и физиoлoгични пpoцecи, ĸoитo ce пpoявявaт в чoвeĸa c вpeмeтo и ca тяcнo cвъpзaни c paзличнитe пaтoлoгии.

Учени са разработили изкуствен мускул, който става все по-силен, докато тренира. Принципът му на действие е изключително близък до биологичните мускули.

Този материал може да помогне за създаването на ново поколение роботи, които действително могат да увеличават собствените си възможности с течение на времето. Според изследователите, изработването на машини, които могат да се адаптират и растат като биологичните видове на Земята, би било голяма стъпка напред за все още зараждащото се поле на меката роботика.

Международен екип учени създаде първата светеща татуировка, която може да се включва и изключва и е с дебелина 1/30 от човешкия косъм или едва 2,3 микрона.

Татуажът е съвместна разработка на лондонския "Юнивърсити колидж" и на Италианския технологичен институт. Тя е в сферата на смарт-татуировките, които един ден могат да бъда използвани да ни предупреждават, ако прекомерно много сме се изложили на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Кожното приложение може да ни дава знак, ако сме се дехидратирали.

Тази година за пореден път Пентагонът отдели значителни суми за перспективни изследвания. Учeни oт yнивepcитeтa нa Maями са получили грант за paзpaбoтката на тexнoлoгия зa oбpaбoтĸa нa нeвpoннитe cигнaли - тoвa ca нoвитe мaгнитoeлeĸтpичecĸи нaнoчacтици (МЕNР). МЕNР ce пpидвижвa в opгaнизмa нa xopaтa чpeз ĸpъвoнocния пoтoĸ и cвoбoднo пpoниĸвa в мoзъĸa чpeз ĸpъвнo-мoзъчнaтa бapиepa, след което пpoчитa cигнaлитe нa oтдeлнитe нeвpoни.

"Cлeд ĸaтo чacтицитe МЕNР пpoниĸнaт в мoзъĸa и ce paзпoлoжaт близo дo нeвpoнитe, ниe мoжeм дa cтимyлиpaмe тeзи нeвpoни c пoмoщтa нa външнo мaгнитнo пoлe, a тe oт cвoя cтpaнa cъздaвaт eлeĸтpичecĸo пoлe, c пoмoщтa нa ĸoeтo cтaвa възмoжнo дa взaимoдeйcтвaмe c нeвpoнитe бeз ĸaĸвитo и дa билo пpoвoдници", споделят учените.

Екип от Университета на Уисконсин-Мадисън (UW-Madison) е създал нова структура, която може да замести фоторецепторните клетки на окото. Технологията, която да позволи поставянето й под ретината все още не е готова. Екипът обаче е убеден, че смяната на повредените фоторецепторни клетки в окото може да елеминира слепотата. Крайната цел на учените е създаването на изкуствена ретина, която може да се поставя оперативно.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за пръв път даде пазарно одобрение на устройство от типа интерфейс мозък-компютър. Системата IpsiH се състои от две отделни части - безжичен екзоскелет, който е разположен над китката, и нещо подобно на слушалки, чиято задача е да записва мозъчната активност с помощта на неинвазивни електроенцефалографски (ЕЕГ) електроди. Системата се основава на откритие, направено от Ерик Лойтард и колегите му от Медицинското училище във Вашингтонския университет преди повече от десетилетие. Ново устройство, предназначено да помогне на пациентите с инсулт да възстановят контрола на китката и ръката си.

Агенцията за модерни изследователски проекти към Министерство на отбраната на САЩ финансира имплант, контролиращ цикъла на сън и събуждане, използвайки смес от синтетична биология и биоелектроника.

Устройството трябва да помага на хора с нередовен график на работа или на тези, които пътуват често, тъй като подобен начин на живот обикновено причинява умора и стомашно-чревни проблеми. Имплантът използва светлина, за да стимулира клетките да произвеждат естествени пептиди.

Имплантът може да предизвика сън.

Инженерите от Колумбийксия университет създадоха най-малката едночипова система в света която представлява напълно функционална електронна схема с общ обем под 0,1 куб. мм. Това го прави толкова малък, колкото домашен прахов акар.

Чипът може да се поставя с инжекция.

Възможностите на импланта бяха демонстрирани при живи мишки, където той се използва за ултразвукова невростимулация. В рамките на експеримента до седем микрочипа бяха имплантирани в мишките наведнъж - чрез интрамускулно инжектиране със спринцовка.

Тази година Германия извърши подробно картографиране и заснемане на пътищата си. Всички координати са измерени с точност до милиметър, а целта е внедряването и подготвянето за навлизането на безпилотните коли.

Очаква се в близкото бъдеще мнозинството от новите коли да са автономни, като Калифорния дори обсъжда забрана за шофиране след 2050 година.

Учeнитe oт нюйopĸcĸия yнивepcитeт са разработили мозъчен имплант, който в реално време и без лекарства премахва всяка една болка.

Hoвият имплaнт e нeщo ĸaтo cвoeoбpaзeн нeвpoнeн мocт, ĸoйтo cъeдинявa двe oблacти нa мoзъĸa. Cлeд ĸaтo cъoтвeтнaтa чacт нa мoзъĸa пoдaдe cпeцифичния cигнaл зa бoлĸa, aвтoмaтичнo ce cтapтиpa cвeтлинeн лъч, ĸoйтo cтимyлиpa нeвpoнитe, пoгacявaщи cигнaлитe зa бoлĸa. Учeнитe cпeциaлнo пoдчepтaвaт, чe имплaнтът ce aĸтивиpa caмo пpи възниĸвaнe нa бoлĸa и пo ниĸaĸъв нaчин нe влияe нa мoзъĸa пpи дpyгитe нeгoви cъcтoяния.

Учени Калифорнийския университет в Санта Круз са създали концепция на наносензор, който се инжектира в кръвта, след което се придвижва до мозъка. NeuroSWARM3 може да преобразува сигналите, придружаващи мислите, в дистанционно измерими сигнали за високо-прецизно взаимодействие между мозъка и машината.

Така мислите на индивид с NeuroSWARM3 могат да се следят и записват от външно устройство. Наносензорът е достатъчно чувствителен, за да възприеме активността на отделните мозъчни клетки. За разлика от мозъчните импланти NeuroSWARM3 се поставя не с операция, а с обикновена инжекция.

изследователите от Имперския колеж в Лондон предупреждават за мрачни времена, в които големите социални платформи експлоатират емоциите на човека за маркетингови цели, вписват видеоигри в ума, а машините дават на хората нова идентичност.

"Човешкият мозък не е в състояние да разпознае влиянието на външно устройство върху себе си. Той би възприел чуждите сигнали и мисли за свои, което потенциално би могло да застраши автономността и самоуправлението на индивида", алармират учените.

Друг риск е имплантите, даващи нови способности да станат "пристрастяващи", смятат изследователите, които базират разсъжденията си на оповестени в медиите разработки.

Полицията в САЩ все повече разчита на системи, които използват сензори и изкуствен интелект за проследяване на стрелбата в определени райони. Според публикация на Асошиейтед прес, полицията погрешно обвинила 65-годишния Майкъл Уилямс през август миналата година и го вкарала в затвора, където той прекарва една година.

Причината - изкуствен интелект, следящ шума в американските квартали объркала силния шум от ауспух на автомобила като стрелба. Алгоритъмът набелязал Майкъл Уилямс като виновен, а полицията възприела за напълно достоверни "доказателствата" на изкуствения интелект.

Учени от университета Браун са разработили система за имплантиране в човешкия мозък, която използва десетки силициеви микрочипове за записване и предаване на мозъчната активност към компютър. По този начин изследователите се надяват, че ще помогнат за лечение на епилепсия и болестта на Паркинсон.

Изследователи от Северозападния университет на САЩ, заедно с техни колеги от Корея, Китай и Великобритания, са разработили летящи микрочипове с големина от милиметър.

Микрочиповете могат да се използват за измерване и контрол на замърсяването на въздуха, вирусите и много други задачи. Всъщност с тяхна помощ може да се събира всякаква информация и да се прехвърля на смартфон или компютър.

Учени от Масачузетския технологичен институт са създали мека роботизирана тъкан, способна да запаметява и възпроизвежда движенията на потребителя, съобщава сайтът на учебното заведение.

Принос към разработката имат също специалисти от университета на Упсала и Кралския технологичен институт в Швеция.

Материята се състои от полимерна обвивка, която наподобява прежда, но има по-сложна структура. Под нея има слой от мек материал, за който разтягането или компресията са равносилни на промяна в електрическото съпротивление, както и еластомерна тръба. Разработката е наречена OmniFiber.

Инженери от Сингапур, Китай, Германия и Великобритания са измислили как да "научат" хлебарки да търсят хора. За целта специалистите са разработили миниатюрна раница, която се прикрепва към гърба на насекомото и позволява то да бъде контролирано.

За експериментите са избрани мадагаскарски хлебарки (Gromphadorhina portentosa). Движенията на насекомите могат да бъдат контролирани чрез електрическа стимулация. Раницата включва и микроконтролер, антена, батерия и инфрачервена камера. Три инфрачервени маркера помагат да се проследи местоположението на "киборга".

Ювал Харари, световноизвестен философ и автор на бестселъри, излезе с важно предупреждение към света. Според него трябва да започнем да регулираме изкуствения интелект (AI), защото в противен случай големите компании скоро ще могат да "хакват" хората.

"Да хакнеш човешко същество означава да опознаеш този човек по-добре, отколкото той сам себе си", коментира писателят пред CBS. "И въз основа на това да го манипулираш все повече и повече."

В основата на проблема, според него, е разпространението на технологични компании, чийто бизнес събира огромни количества данни за своите потребители. Харари се тревожи, че хората все повече отстъпват личния си живот на частни лица, което не е в техен интерес.

"Netflix ни казва какво да гледаме, а Amazon ни казва какво да купуваме", посочи той. "В крайна сметка, в рамките на 10, 20 или 30 години, подобни алгоритми могат също да ни казват какво да учим в университета и къде да работим, за кого да се оженим и дори за кого да гласуваме."

Пилотно проучване показа как контролиран от компютър мозъчен имплант може да подобри когнитивните функции с целеви електротимулации. Резултатите се доказват от опити с хора.

Новото проучване, публикувано в списание Nature Biomedical Engineering, е кулминацията на годините на работа, насочена към частите на мозъка, отговорни за когнитивния контрол.

Имплантът е способен дори да "премахва негативни мисли".

Устройството BrainGate демонстрира впечатляваща възможност да превръща мисли в текст. Съставен от мозъчен имплант и чип с изкуствен интелект, BrainGate първо е обучен да интерпретира невронните сигнали, генерирани по време на писане на ръка.

След това устройството е било имплантирано на 65-годишен мъж, който е парализиран от близо две десетилетия. Когато той се концентрира сякаш пише, чипът успява да разчете думите правилно в 94% от случаите.

Технологията на практика не превежда всички мисли в текст, а само тези, които мъжът си е представял, че изписва на лист хартия.

Изкуственият интелект в днешно време е свръхспециализиран само в една задача. Google смята да промени това с проекта Pathways. Той цели да създаде невронни мрежи от ново поколение, които ще са способни да изпълняват "хиляди и милиони различни задачи".

Идеята на Google ще е и мост към създаването на истински изкуствен интелект, които ще може да се самообучава и развива в множество различни направления. Изкуственият интелект, който познаваме от филмите, е именно такъв.

Акихиро Гото от университета в Киото използва мишки, за да демонстрира нова невронно-оптична система за манипулиране на спомените.

Екипът на учения използва мозъчен имплант, който осветява определена зона на мозъка на мишка, за да инхибира кофилин, протеин, необходим за функционирането на синапса. Това на практика прекъсва процеса по прехвърляне на спомените към дълготрайната памет.

Резултатът е, че мишката забравя информацията, непосредствено след запомнянето й.

Трио изследователи от Харвард, Масачузетския технологичен институт и Университета в Монреал публикуваха есе за хакването на сънищата, публикувано в списание Aeon.

Според скорошно проучване 77 процента от търговците планират да използват технологии свързани със сънищата през следващите три години.

"Множество маркетингови проучвания открито тестват нови начини за промяна и стимулиране на поведението при покупка чрез манипулиране на сън и сънища. Комерсиалното използване на сънищата с цел печалба, се базира на стимули преди или по време на сън. Така може да се модифицира съдържанието на съня", споделят учените.

Двама от авторите на есето са работили по-рано върху устройство на MIT, предназначено да комуникира със спящи субекти и дори да "хаква" сънищата им, което им дава достоверност по темата.

Доставянето на лекарства за химиотерапия директно в необходимите по тялото места може да помогне за намаляване на страничните ефекти. Това става постижимо, благодарение на малки 3D отпечатани роботи. Тези микророботи се управляват от магнити и освобождават полезния си товар от лекарството само когато се натъкнат на киселинната среда около тумора.

Новите микророботи са направени от хидрогел, 3D отпечатан в подобна на риба форма. Те имат празнини, които могат да носят частици. Микророботите са поставени в разтвор, съдържащ наночастици от железен оксид, за да станат магнитни.

Именно с магнити става целевото насочване на микроскопичните роботи.

Шведската компания Epicenter започна да предлага имплантиране на NFC чип, съдържащ Ковид-сертификат, в дланта на ръката. По думите на разработчиците, така ще изчезне притеснението, че телефонът може да се изгуби или забрави, а заедно с него да изчезне и зеленият сертификат, предава Metro.

Чипът в ръката може да съхранява още служебни идентификационни номера, карти за автобус или членство във фитнес залата. С него могат да се отварят врати и дори да се извършват плащания на ПОС терминали.

"Имплантите са много гъвкава технология, която може да се използва за много различни неща и в момента е много удобно да имате Covid паспорт винаги достъпен на вашия имплант в ръката", споделя главният директор на Epicenter Ханес Сьоблад.

Учените работят върху ваксина, която спира или забавя стареенето. Ранните проучвания върху мишки показват, че тя работи.

Изследването е публикувано в списание Nature Aging, а зад него стоят учени от частния университет Джунтендо в Токио. Екипът концентрира работата си върху свързаните със стаеенето клетки, известни като "зомби клетки". По същество това са увредени клетки, които се натрупват и отделят химикали, които причиняват възпаление в околните клетки. Прякорът им "зомби клетки" се дължи на факта, че те се намират в тъкани, които са спрели да се размножават, но отказват да умрат. Процесът е част от стареенето.

Проучването на Джунтендо се основава на предишни изследвания, които установяват, че елиминирането на стареещите клетки изглежда забавя заболяванията, свързани със стареенето.

През последните години Джеф Безос и Питър Тийл инвестираха много в различни технологии против стареене и в реализирането на "технологично безсмъртие".

Учени от Принстънския и Вашингтонския университет са разработили камера с размерите на зърно сол. Системата разчита на технология, наречена метаповърхност, която е осеяна с 1,6 милиона цилиндрични стълбове и може да бъде произведена подобно на компютърен чип.

Микроразмерните камери имат голям потенциал да забелязват проблеми в човешкото тяло и да дават възможност за наблюдение за супер-малки роботи. Досега обаче те имаха сериозен проблем в качеството на заснетите изображенията.

Тези проблеми обаче са преодолени, а новата система може да прави ясни, цветни кадри равностойни с конвенционалния комбиниран обектив на камера с 500 000 пъти по-голям размер

Зукърбърг обяви, че преименува Facebook на Meta, като плановете му са свързани с налагането на виртуалната реалност. За целта милиардерът ще наеме 10 000 специалиста и ще изгради нов център в Европа.

"Вярвам, че метавселената е нова глава в развитието на интернет. Тя ще е новата глава и в развитието на компанията ни. Днес ни познавате като социална мрежа, но философията ни е да свързваме хората. Метавселената е следващата стъпка в тази посока", заяви Марк Зукърбърг при разкриването на новото име на компанията-майка.

Метавселената е виртуална реалност от ново поколение, премахваща границите между физическия и цифровия свят. Тя е постоянно свързана с интернет, а потребителите й имат много по-големи способности от тези, които предоставят днешните очила за виртуална реалност.

"Виртуалната реалност и добавената реалност ще направят възможна телепортацията. До 2030 година ще може да се постигне реалистичен ефект на "телепортация", а хората да комуникират в избрана от тях среда. Потребителите ще се пренасят от комфорта на своя дом в конферентна зала, или на среща с приятели", заяви в началото на годината Зукърбърг.

Facebook, който се ребрандира на Meta, си партнира с университета "Карнеги Мелън" в проект за направата на синтетична електронна кожа. Тя трябва да може да регистрира и предава чувството на допир. Разработката е част от желанието на Meta да създаде правдоподобен виртуален свят - метавселена.

Известен като ReSkin, материалът е под формата на разтеглива и гъвкава мембрана с дебелина от 2 до 3 мм с вградени магнитни микрочастици. Тя може да бъде включена в елементи като роботизирани ръце, протези или "умни" устройства за носене като ръкавици, които позволяват на един човек да усеща това, което друг човек докосва, предава NewAtlas.

Преди да се ребрандира Facebook показа прототип на умен часовник, който може да чете мисли. Устройството следи нервните сигнали в мускулните клетки на ръката и може да предполага какво би написал потребителят.

Умният часовник ще служи като контролер във виртуалната реалност на компанията и като своеобразен аутокоректор.

Илон Мъск заяви, че невротехнологичната му компания Neuralink планира да постави първите си мозъчни чипове на хора още следващата година.

През 2021 година Neuralink постави имплант в мозъка на маймуна и я научи да играе компютърна игра.

Илон Мъск заявява, че крайната цел на Neuralink е сливането на човека и изкуствения интелект в едно цяло. Това ще стане чрез създаването на достатъчно добър и бърз интерфейс за обмяна на данни между мозък и компютър, както и надеждното интегрирането на чипове или мозъчни импланти в човешкото тяло.

През средата на 2021 година cъocнoвaтeлят нa тexнoлoгичнaтa ĸoмпaния Nеurаlіnk Maĸc Xoдaĸ, Aлън Mapдинли, дългoгoдишeн диpeĸтop пo биoлoгичнитe изcлeдвaния нa Nеurаlіnk и Xapдyepният инжeнep нa Nеurаlіnk Kopи Уoлин се оттеглиха от проекта на Мъск.

Новата им компания Ѕсіеnсе Соrр е привлякла финансиране от няколко десетки милиона, а целта й е "хакването и подобряването на човешкия мозък".

Проектът ще стъпва на peдaĸтиpaнeто нa гeни и oптoгeнeтиĸa - oблacт нa биoлoгиятa, ĸoятo изпoлзвa cвeтлинaтa ĸaтo cpeдcтвo зa взaимoдeйcтвиe c чoвeшĸитe нeвpoни. Чрез тях тях мисловната дейност на човек може да се манипулира, проследява и подобрява.

"Haшият фoĸyc e въpxy нayчнoизcлeдoвaтeлcĸaтa и paзвoйнa дeйнocт c пoтeнциaл зa мyлтиплициpaщ eфeĸт зa цивилизaциятa", пишe нa caйтa нa Инcтитyтa.

2021: "Година нула" за трансхуманизма

2021: "Година нула" за трансхуманизма

Или как научната фантастика става все по-реална

| Редактор : Стоян Гогов 69 8327 Снимка: YouTube

Чипове в мозъка, технологична телепатия, подобрено зрение, триене на спомени, следене на мисли и потъване във виртуалната реалност - звучи като част от сюжета на холивудски блокбастър? Или пък като мотив в антиутопичен роман?

Темата за сливането на човека с технологиите е широко изследвана от множество книги и филми. За технологичните гиганти и някои от най-добрите учени на планетата обаче тя е много повече реалност, отколкото фантастика.

През последните години правителствени и частни организации са финансирали разработката на множество технологии, насочени именно към подобряването и модифицирането на човешкия организъм. Създаването на интерфейс за пренос на данни между мозък и компютър е един от топ приоритетите на най-богатия човек на планетата - Илон Мъск. Неговата компания Neuralink обещава да осъществи технологична революция, а първите тестове с хора ще започнат в идните месеци. Мъск не е сам. Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Сергей Брин и Лари Пейдж, както и Питър Тийл са милиардери, но това не е единствената им обща черта. Всички те са насочили значителни парични суми към създаването на нови технологии, които обещават да трансформират човечеството.

Какво е трансхуманизъм?

Трансхуманизмът е философско движение, чиито основи могат да се проследят до края на 19 век. Терминът обаче се появява през 1951 година, а негов автор е Джулиан Хъксли - първият генерален директор на UNESCO, съосновател на WWF, президент на Британското Евгенистично Общество и брат на автора на романа "Прекрасният нов свят" (Алдъс Хъксли).

Основната идея на трансхуманизма е чрез технология да промени и подобри човешкия организъм и мислене.

"Досега човешкият живот като цяло бе, както го описва Хобс - "гаден, брутален и кратък". Огромното мнозинство от човешките същества (ако вече не са умрели млади) са били засегнати от мизерия... Ограниченията и разочарования на нашето съществуване може да бъдат в голяма степен превъзмогнати... Стига да пожелае, човешкият вид може да трансцендира себе си - не спорадично и индивидуално, но в своята цялост", описва концепцията си Джулиан Хъксли.

Според британеца новите технологии могат да дадат "богоподобни" възможности на човечеството и да премахнат много от неговите страдания.

"След няколко десетилетия, с бързия напредък на комуникационните технологии, всеки ще има "приемник на мозъчни вълни" в ухото си, който предава директно и точно какво мислят другите хора за него и обратно. Това, което мисля, ще бъде известно от всички хора. Вече няма да има индивидуално съзнание, само волята на човечеството като цяло", пише през 60-те години на миналия век японският архитект и трансхуманист Нобору Кавазое.

Любопитно, но именно "потъването" или "разтапянето" на индивида е важна част от вижданията на родоначалниците на идеята. Според тях човечеството трябва не просто да се "отърси от недъзите си", но да еволюира като "един организъм".

Идеята вдъхновява други учени, които още преди 70 години предвиждат постигането на "технологично безсмъртие" и "нано революция". Скоро идеите на трансхуманизма превземат света на киното.

Интересът на компаниите

Технологичният напредък в чиповете, комуникациите, изкуственият интелект, мозъчните изследвания и генното инженерство превръщат трансхуманизма в апетитна и постижима цел за много от технологичните гиганти.

През 2012 година известният футурист и трансхуманист Рей Кърцвейл се присъединява към Google. Скоро и други компании се впускат в битката за наемане на кадри, които да развиват изкуствен интелект и перспективни технологии.

Оказва се, че трансхуманизмът може да промени не само човечеството, но и банковите сметки на най-богатите. Пазарът за изкуствен интелект, машинно обучение, виртуална реалност, мозъчни импланти, технологии против стареене и много други се оценя за милиарди долари. Прохождащи компании стартират подобни проекти не само заради възможността от превръщането в следващия Google, а защото считат технологията за престижна. ИТ гигантите от своя страна имат волята и ресурсите да продължат да бъдат значими и в бъдеще, затова виждат еволюцията си в подобна посока.

Днес Марк Зукърбърг говори за "живот" във виртуалната му вселена, Илон Мъск обещава технологична телепатия, а Питър Тийл и Джеф Безос инвестират в разработките на "вечен живот".

"Година нула" за трансхуманизма

Изминалите 12 месеца изобилстваха от важни новини, които вещаят осъществяването на много от описаните до тук концепции. Ето защо не е пресилено да наречем 2021 - "Година нула" за трансхуманизма:

Изследователи от Лондонския университет Куин Мери разработиха невронна мрежа, способна да открива емоциите на потребителите. В бъдеще технологията може да се приложи в умните колонки.

Системата изпраща радиовълни по посока на човека и по този начин отчита промените в сърдечния ритъм. Този показател може да бъде ключът към разпознаването на емоциите

Невронната мрежа е обучена с данни за промените в сърдечната честота. Твърди се, че алгоритъмът може да разпознава емоции като страх, отвращение, радост и релаксация с точност от 71%.

Microsoft патентова технология, която може да превръща починалите хора в чат-ботове с изкуствен интелект.

Вместо да използва конвенционалния метод за обучение на чат ботове, захранвайки го с разговори и материали от широка извадка потребители, патентът на Microsoft предоставя възможността за създаване на чат бот от данните на конкретно лице.

Така могат да се използват публикациите му в социалните мрежи, модели на поведение в интернет, гласовите му съобщения и други конкретни данни.

Вoдeщи yчeни oт цeлия cвят, oглaвявaщи cъoтвeтнитe oтдeли в Аррlе, ЅGІ, Місrоѕоft, Gооglе и дpyги ĸoмпaнии oпиcaxa ocнoвитe нa изпoлзвaнeтo нa нoвa тexнoлoгия зa дълбoĸo мaшиннo oбyчeниe, ĸoятo мoжe дa ce изпoлзвa зa изyчaвaнe нa дългoлeтиeтo и възмoжнocтитe зa yдължaвaнe нa чoвeшĸия живoт, ĸoитo щe ce paзĸpият пpeд мeдицинaтa и бизнeca.

Hoвaтa нeвpoннa мpeжa c дълбoĸo мaшиннo oбyчeниe щe имa зa цeл дa paзĸpиe бaзoвитe биoлoгични и физиoлoгични пpoцecи, ĸoитo ce пpoявявaт в чoвeĸa c вpeмeтo и ca тяcнo cвъpзaни c paзличнитe пaтoлoгии.

Учени са разработили изкуствен мускул, който става все по-силен, докато тренира. Принципът му на действие е изключително близък до биологичните мускули.

Този материал може да помогне за създаването на ново поколение роботи, които действително могат да увеличават собствените си възможности с течение на времето. Според изследователите, изработването на машини, които могат да се адаптират и растат като биологичните видове на Земята, би било голяма стъпка напред за все още зараждащото се поле на меката роботика.

Международен екип учени създаде първата светеща татуировка, която може да се включва и изключва и е с дебелина 1/30 от човешкия косъм или едва 2,3 микрона.

Татуажът е съвместна разработка на лондонския "Юнивърсити колидж" и на Италианския технологичен институт. Тя е в сферата на смарт-татуировките, които един ден могат да бъда използвани да ни предупреждават, ако прекомерно много сме се изложили на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Кожното приложение може да ни дава знак, ако сме се дехидратирали.

Тази година за пореден път Пентагонът отдели значителни суми за перспективни изследвания. Учeни oт yнивepcитeтa нa Maями са получили грант за paзpaбoтката на тexнoлoгия зa oбpaбoтĸa нa нeвpoннитe cигнaли - тoвa ca нoвитe мaгнитoeлeĸтpичecĸи нaнoчacтици (МЕNР). МЕNР ce пpидвижвa в opгaнизмa нa xopaтa чpeз ĸpъвoнocния пoтoĸ и cвoбoднo пpoниĸвa в мoзъĸa чpeз ĸpъвнo-мoзъчнaтa бapиepa, след което пpoчитa cигнaлитe нa oтдeлнитe нeвpoни.

"Cлeд ĸaтo чacтицитe МЕNР пpoниĸнaт в мoзъĸa и ce paзпoлoжaт близo дo нeвpoнитe, ниe мoжeм дa cтимyлиpaмe тeзи нeвpoни c пoмoщтa нa външнo мaгнитнo пoлe, a тe oт cвoя cтpaнa cъздaвaт eлeĸтpичecĸo пoлe, c пoмoщтa нa ĸoeтo cтaвa възмoжнo дa взaимoдeйcтвaмe c нeвpoнитe бeз ĸaĸвитo и дa билo пpoвoдници", споделят учените.

Екип от Университета на Уисконсин-Мадисън (UW-Madison) е създал нова структура, която може да замести фоторецепторните клетки на окото. Технологията, която да позволи поставянето й под ретината все още не е готова. Екипът обаче е убеден, че смяната на повредените фоторецепторни клетки в окото може да елеминира слепотата. Крайната цел на учените е създаването на изкуствена ретина, която може да се поставя оперативно.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за пръв път даде пазарно одобрение на устройство от типа интерфейс мозък-компютър. Системата IpsiH се състои от две отделни части - безжичен екзоскелет, който е разположен над китката, и нещо подобно на слушалки, чиято задача е да записва мозъчната активност с помощта на неинвазивни електроенцефалографски (ЕЕГ) електроди. Системата се основава на откритие, направено от Ерик Лойтард и колегите му от Медицинското училище във Вашингтонския университет преди повече от десетилетие. Ново устройство, предназначено да помогне на пациентите с инсулт да възстановят контрола на китката и ръката си.

Агенцията за модерни изследователски проекти към Министерство на отбраната на САЩ финансира имплант, контролиращ цикъла на сън и събуждане, използвайки смес от синтетична биология и биоелектроника.

Устройството трябва да помага на хора с нередовен график на работа или на тези, които пътуват често, тъй като подобен начин на живот обикновено причинява умора и стомашно-чревни проблеми. Имплантът използва светлина, за да стимулира клетките да произвеждат естествени пептиди.

Имплантът може да предизвика сън.

Инженерите от Колумбийксия университет създадоха най-малката едночипова система в света която представлява напълно функционална електронна схема с общ обем под 0,1 куб. мм. Това го прави толкова малък, колкото домашен прахов акар.

Чипът може да се поставя с инжекция.

Възможностите на импланта бяха демонстрирани при живи мишки, където той се използва за ултразвукова невростимулация. В рамките на експеримента до седем микрочипа бяха имплантирани в мишките наведнъж - чрез интрамускулно инжектиране със спринцовка.

Тази година Германия извърши подробно картографиране и заснемане на пътищата си. Всички координати са измерени с точност до милиметър, а целта е внедряването и подготвянето за навлизането на безпилотните коли.

Очаква се в близкото бъдеще мнозинството от новите коли да са автономни, като Калифорния дори обсъжда забрана за шофиране след 2050 година.

Учeнитe oт нюйopĸcĸия yнивepcитeт са разработили мозъчен имплант, който в реално време и без лекарства премахва всяка една болка.

Hoвият имплaнт e нeщo ĸaтo cвoeoбpaзeн нeвpoнeн мocт, ĸoйтo cъeдинявa двe oблacти нa мoзъĸa. Cлeд ĸaтo cъoтвeтнaтa чacт нa мoзъĸa пoдaдe cпeцифичния cигнaл зa бoлĸa, aвтoмaтичнo ce cтapтиpa cвeтлинeн лъч, ĸoйтo cтимyлиpa нeвpoнитe, пoгacявaщи cигнaлитe зa бoлĸa. Учeнитe cпeциaлнo пoдчepтaвaт, чe имплaнтът ce aĸтивиpa caмo пpи възниĸвaнe нa бoлĸa и пo ниĸaĸъв нaчин нe влияe нa мoзъĸa пpи дpyгитe нeгoви cъcтoяния.

Учени Калифорнийския университет в Санта Круз са създали концепция на наносензор, който се инжектира в кръвта, след което се придвижва до мозъка. NeuroSWARM3 може да преобразува сигналите, придружаващи мислите, в дистанционно измерими сигнали за високо-прецизно взаимодействие между мозъка и машината.

Така мислите на индивид с NeuroSWARM3 могат да се следят и записват от външно устройство. Наносензорът е достатъчно чувствителен, за да възприеме активността на отделните мозъчни клетки. За разлика от мозъчните импланти NeuroSWARM3 се поставя не с операция, а с обикновена инжекция.

изследователите от Имперския колеж в Лондон предупреждават за мрачни времена, в които големите социални платформи експлоатират емоциите на човека за маркетингови цели, вписват видеоигри в ума, а машините дават на хората нова идентичност.

"Човешкият мозък не е в състояние да разпознае влиянието на външно устройство върху себе си. Той би възприел чуждите сигнали и мисли за свои, което потенциално би могло да застраши автономността и самоуправлението на индивида", алармират учените.

Друг риск е имплантите, даващи нови способности да станат "пристрастяващи", смятат изследователите, които базират разсъжденията си на оповестени в медиите разработки.

Полицията в САЩ все повече разчита на системи, които използват сензори и изкуствен интелект за проследяване на стрелбата в определени райони. Според публикация на Асошиейтед прес, полицията погрешно обвинила 65-годишния Майкъл Уилямс през август миналата година и го вкарала в затвора, където той прекарва една година.

Причината - изкуствен интелект, следящ шума в американските квартали объркала силния шум от ауспух на автомобила като стрелба. Алгоритъмът набелязал Майкъл Уилямс като виновен, а полицията възприела за напълно достоверни "доказателствата" на изкуствения интелект.

Учени от университета Браун са разработили система за имплантиране в човешкия мозък, която използва десетки силициеви микрочипове за записване и предаване на мозъчната активност към компютър. По този начин изследователите се надяват, че ще помогнат за лечение на епилепсия и болестта на Паркинсон.

Изследователи от Северозападния университет на САЩ, заедно с техни колеги от Корея, Китай и Великобритания, са разработили летящи микрочипове с големина от милиметър.

Микрочиповете могат да се използват за измерване и контрол на замърсяването на въздуха, вирусите и много други задачи. Всъщност с тяхна помощ може да се събира всякаква информация и да се прехвърля на смартфон или компютър.

Учени от Масачузетския технологичен институт са създали мека роботизирана тъкан, способна да запаметява и възпроизвежда движенията на потребителя, съобщава сайтът на учебното заведение.

Принос към разработката имат също специалисти от университета на Упсала и Кралския технологичен институт в Швеция.

Материята се състои от полимерна обвивка, която наподобява прежда, но има по-сложна структура. Под нея има слой от мек материал, за който разтягането или компресията са равносилни на промяна в електрическото съпротивление, както и еластомерна тръба. Разработката е наречена OmniFiber.

Инженери от Сингапур, Китай, Германия и Великобритания са измислили как да "научат" хлебарки да търсят хора. За целта специалистите са разработили миниатюрна раница, която се прикрепва към гърба на насекомото и позволява то да бъде контролирано.

За експериментите са избрани мадагаскарски хлебарки (Gromphadorhina portentosa). Движенията на насекомите могат да бъдат контролирани чрез електрическа стимулация. Раницата включва и микроконтролер, антена, батерия и инфрачервена камера. Три инфрачервени маркера помагат да се проследи местоположението на "киборга".

Ювал Харари, световноизвестен философ и автор на бестселъри, излезе с важно предупреждение към света. Според него трябва да започнем да регулираме изкуствения интелект (AI), защото в противен случай големите компании скоро ще могат да "хакват" хората.

"Да хакнеш човешко същество означава да опознаеш този човек по-добре, отколкото той сам себе си", коментира писателят пред CBS. "И въз основа на това да го манипулираш все повече и повече."

В основата на проблема, според него, е разпространението на технологични компании, чийто бизнес събира огромни количества данни за своите потребители. Харари се тревожи, че хората все повече отстъпват личния си живот на частни лица, което не е в техен интерес.

"Netflix ни казва какво да гледаме, а Amazon ни казва какво да купуваме", посочи той. "В крайна сметка, в рамките на 10, 20 или 30 години, подобни алгоритми могат също да ни казват какво да учим в университета и къде да работим, за кого да се оженим и дори за кого да гласуваме."

Пилотно проучване показа как контролиран от компютър мозъчен имплант може да подобри когнитивните функции с целеви електротимулации. Резултатите се доказват от опити с хора.

Новото проучване, публикувано в списание Nature Biomedical Engineering, е кулминацията на годините на работа, насочена към частите на мозъка, отговорни за когнитивния контрол.

Имплантът е способен дори да "премахва негативни мисли".

Устройството BrainGate демонстрира впечатляваща възможност да превръща мисли в текст. Съставен от мозъчен имплант и чип с изкуствен интелект, BrainGate първо е обучен да интерпретира невронните сигнали, генерирани по време на писане на ръка.

След това устройството е било имплантирано на 65-годишен мъж, който е парализиран от близо две десетилетия. Когато той се концентрира сякаш пише, чипът успява да разчете думите правилно в 94% от случаите.

Технологията на практика не превежда всички мисли в текст, а само тези, които мъжът си е представял, че изписва на лист хартия.

Изкуственият интелект в днешно време е свръхспециализиран само в една задача. Google смята да промени това с проекта Pathways. Той цели да създаде невронни мрежи от ново поколение, които ще са способни да изпълняват "хиляди и милиони различни задачи".

Идеята на Google ще е и мост към създаването на истински изкуствен интелект, които ще може да се самообучава и развива в множество различни направления. Изкуственият интелект, който познаваме от филмите, е именно такъв.

Акихиро Гото от университета в Киото използва мишки, за да демонстрира нова невронно-оптична система за манипулиране на спомените.

Екипът на учения използва мозъчен имплант, който осветява определена зона на мозъка на мишка, за да инхибира кофилин, протеин, необходим за функционирането на синапса. Това на практика прекъсва процеса по прехвърляне на спомените към дълготрайната памет.

Резултатът е, че мишката забравя информацията, непосредствено след запомнянето й.

Трио изследователи от Харвард, Масачузетския технологичен институт и Университета в Монреал публикуваха есе за хакването на сънищата, публикувано в списание Aeon.

Според скорошно проучване 77 процента от търговците планират да използват технологии свързани със сънищата през следващите три години.

"Множество маркетингови проучвания открито тестват нови начини за промяна и стимулиране на поведението при покупка чрез манипулиране на сън и сънища. Комерсиалното използване на сънищата с цел печалба, се базира на стимули преди или по време на сън. Така може да се модифицира съдържанието на съня", споделят учените.

Двама от авторите на есето са работили по-рано върху устройство на MIT, предназначено да комуникира със спящи субекти и дори да "хаква" сънищата им, което им дава достоверност по темата.

Доставянето на лекарства за химиотерапия директно в необходимите по тялото места може да помогне за намаляване на страничните ефекти. Това става постижимо, благодарение на малки 3D отпечатани роботи. Тези микророботи се управляват от магнити и освобождават полезния си товар от лекарството само когато се натъкнат на киселинната среда около тумора.

Новите микророботи са направени от хидрогел, 3D отпечатан в подобна на риба форма. Те имат празнини, които могат да носят частици. Микророботите са поставени в разтвор, съдържащ наночастици от железен оксид, за да станат магнитни.

Именно с магнити става целевото насочване на микроскопичните роботи.

Шведската компания Epicenter започна да предлага имплантиране на NFC чип, съдържащ Ковид-сертификат, в дланта на ръката. По думите на разработчиците, така ще изчезне притеснението, че телефонът може да се изгуби или забрави, а заедно с него да изчезне и зеленият сертификат, предава Metro.

Чипът в ръката може да съхранява още служебни идентификационни номера, карти за автобус или членство във фитнес залата. С него могат да се отварят врати и дори да се извършват плащания на ПОС терминали.

"Имплантите са много гъвкава технология, която може да се използва за много различни неща и в момента е много удобно да имате Covid паспорт винаги достъпен на вашия имплант в ръката", споделя главният директор на Epicenter Ханес Сьоблад.

Учените работят върху ваксина, която спира или забавя стареенето. Ранните проучвания върху мишки показват, че тя работи.

Изследването е публикувано в списание Nature Aging, а зад него стоят учени от частния университет Джунтендо в Токио. Екипът концентрира работата си върху свързаните със стаеенето клетки, известни като "зомби клетки". По същество това са увредени клетки, които се натрупват и отделят химикали, които причиняват възпаление в околните клетки. Прякорът им "зомби клетки" се дължи на факта, че те се намират в тъкани, които са спрели да се размножават, но отказват да умрат. Процесът е част от стареенето.

Проучването на Джунтендо се основава на предишни изследвания, които установяват, че елиминирането на стареещите клетки изглежда забавя заболяванията, свързани със стареенето.

През последните години Джеф Безос и Питър Тийл инвестираха много в различни технологии против стареене и в реализирането на "технологично безсмъртие".

Учени от Принстънския и Вашингтонския университет са разработили камера с размерите на зърно сол. Системата разчита на технология, наречена метаповърхност, която е осеяна с 1,6 милиона цилиндрични стълбове и може да бъде произведена подобно на компютърен чип.

Микроразмерните камери имат голям потенциал да забелязват проблеми в човешкото тяло и да дават възможност за наблюдение за супер-малки роботи. Досега обаче те имаха сериозен проблем в качеството на заснетите изображенията.

Тези проблеми обаче са преодолени, а новата система може да прави ясни, цветни кадри равностойни с конвенционалния комбиниран обектив на камера с 500 000 пъти по-голям размер

Зукърбърг обяви, че преименува Facebook на Meta, като плановете му са свързани с налагането на виртуалната реалност. За целта милиардерът ще наеме 10 000 специалиста и ще изгради нов център в Европа.

"Вярвам, че метавселената е нова глава в развитието на интернет. Тя ще е новата глава и в развитието на компанията ни. Днес ни познавате като социална мрежа, но философията ни е да свързваме хората. Метавселената е следващата стъпка в тази посока", заяви Марк Зукърбърг при разкриването на новото име на компанията-майка.

Метавселената е виртуална реалност от ново поколение, премахваща границите между физическия и цифровия свят. Тя е постоянно свързана с интернет, а потребителите й имат много по-големи способности от тези, които предоставят днешните очила за виртуална реалност.

"Виртуалната реалност и добавената реалност ще направят възможна телепортацията. До 2030 година ще може да се постигне реалистичен ефект на "телепортация", а хората да комуникират в избрана от тях среда. Потребителите ще се пренасят от комфорта на своя дом в конферентна зала, или на среща с приятели", заяви в началото на годината Зукърбърг.

Facebook, който се ребрандира на Meta, си партнира с университета "Карнеги Мелън" в проект за направата на синтетична електронна кожа. Тя трябва да може да регистрира и предава чувството на допир. Разработката е част от желанието на Meta да създаде правдоподобен виртуален свят - метавселена.

Известен като ReSkin, материалът е под формата на разтеглива и гъвкава мембрана с дебелина от 2 до 3 мм с вградени магнитни микрочастици. Тя може да бъде включена в елементи като роботизирани ръце, протези или "умни" устройства за носене като ръкавици, които позволяват на един човек да усеща това, което друг човек докосва, предава NewAtlas.

Преди да се ребрандира Facebook показа прототип на умен часовник, който може да чете мисли. Устройството следи нервните сигнали в мускулните клетки на ръката и може да предполага какво би написал потребителят.

Умният часовник ще служи като контролер във виртуалната реалност на компанията и като своеобразен аутокоректор.

Илон Мъск заяви, че невротехнологичната му компания Neuralink планира да постави първите си мозъчни чипове на хора още следващата година.

През 2021 година Neuralink постави имплант в мозъка на маймуна и я научи да играе компютърна игра.

Илон Мъск заявява, че крайната цел на Neuralink е сливането на човека и изкуствения интелект в едно цяло. Това ще стане чрез създаването на достатъчно добър и бърз интерфейс за обмяна на данни между мозък и компютър, както и надеждното интегрирането на чипове или мозъчни импланти в човешкото тяло.

През средата на 2021 година cъocнoвaтeлят нa тexнoлoгичнaтa ĸoмпaния Nеurаlіnk Maĸc Xoдaĸ, Aлън Mapдинли, дългoгoдишeн диpeĸтop пo биoлoгичнитe изcлeдвaния нa Nеurаlіnk и Xapдyepният инжeнep нa Nеurаlіnk Kopи Уoлин се оттеглиха от проекта на Мъск.

Новата им компания Ѕсіеnсе Соrр е привлякла финансиране от няколко десетки милиона, а целта й е "хакването и подобряването на човешкия мозък".

Проектът ще стъпва на peдaĸтиpaнeто нa гeни и oптoгeнeтиĸa - oблacт нa биoлoгиятa, ĸoятo изпoлзвa cвeтлинaтa ĸaтo cpeдcтвo зa взaимoдeйcтвиe c чoвeшĸитe нeвpoни. Чрез тях тях мисловната дейност на човек може да се манипулира, проследява и подобрява.

"Haшият фoĸyc e въpxy нayчнoизcлeдoвaтeлcĸaтa и paзвoйнa дeйнocт c пoтeнциaл зa мyлтиплициpaщ eфeĸт зa цивилизaциятa", пишe нa caйтa нa Инcтитyтa.