Преди 50 години, на 21 декември 1968 година, беше осъществен стартът на американския космически кораб "Аполо 8" с трима астронавти на борда, а на 24 декември те стигнаха до Луната, припомнят световните агенции.

Екипажът се състоеше от командира Франк Борман, от пилота на лунния модул Уилям Андерс и от пилота на командния модул Джеймс Ловел-младши. Това бяха първите хора в историята на космонавтиката, напуснали пределите на околоземното пространство.

Вижте снимки от "Аполо 8" >> >> >>

На 24 декември пилотираният кораб "Аполо 8" достигна до Луната и навлезе в нейната орбита. Космическият апарат обиколи десет пъти естествения спътника на Земята. В окололунна орбита американските астронавти прекараха 20 часа 10 минути и 13 секунди. На 27 декември екипажът се завърна на Земята, като капсулата с астронавтите се приводни в Тихия океан, където ги очакваше самолетоносачът "Йорктаун".

"Аполо 8" извърши успешен репетиционен полет, преди стъпването на Нийл Армстронг и Едуин Одрин на Луната, което беше осъществено на 21 юли 1969 година с мисията "Аполо 11".