Американските астронавти Стивън Боуен и Уди Хобърг излязоха в открит космос от Международната космическа станция (МКС), за да инсталират слънчев панел iROSA, съобщи НАСА на сайта си.

Работата им извън станцията се очаква да продължи около шест часа. Те трябва да монтират последния от шестте слънчеви панела, предава БТА.

НАСА по-рано отбеляза, че съществуващите слънчеви панели на МКС работят добре, но има признаци на износване, предаде ТАСС. Някои от тях са инсталирани още през 2000 г. Засега космическата агенция възнамерява да се ограничи до инсталирането на шест панела iROSA. Масата на всеки достига почти 340 кг, което ще увеличи мощността на енергийната система на станцията от 160 kW на 215 kW. Два от тях са монтирани през юни 2021 г. Третият и четвъртият бяха монтирани в края на декември 2022 г., а петият - миналата седмица.

На орбита освен Боуен и Хобърг са космонавтите на Роскосмос Дмитрий Петелин, който е специален кореспондент на ТАСС), Сергей Прокопиев, Андрей Федяев, астронавтът на НАСА Франк Рубио и астронавтът от ОАЕ Султан ал Неяди.