Архивът на покойния британски астрофизик Стивън Хокинг - от новаторските му трудове до сценарий за участието му в сериала "Семейство Симпсън", и лични вещи като високотехнологичните му инвалидни колички ще бъдат запазени, съобщиха световните информационни агенции. Британското правителство сключи споразумения с университета в Кеймбридж и Музея на науката в Лондон за тяхното съхраняване и излагане.

В колекцията на Музея на науката ще влязат лични вещи от кабинета на Хокинг в Кеймбридж, където е работил, включително инвалидни колички и документи с подписа му - пръстов отпечатък. Някои ще бъдат изложени в началото на 2022 г. По-късно ще бъде подготвен онлайн каталог със стотици вещи на професора, който ще бъде достъпен за разглеждане на официалния уебсайт на университета. Архивът от 10 000 страници с научни и лични ръкописи на астрофизика ще остане в Кеймбридж.

Това ще стане третият каталог на университетската библиотека, отворен за обществеността, заедно с архивите на Исак Нютон (1642-1727) и Чарлз Дарвин (1809-1882). В архива на Хокинг са забележителните документи, като първия проект на книгата му "Кратка история на времето" (2005), сценарии за филми и телевизионни предавания, в които той участва, съобщава Нова тв.

Теоретичният физик успя да се снима в сериала "Стар трек: Следващото поколение", "Теория за големия взрив", "Семейство Симпсън". Освен това архивът съдържа голяма колекция от снимки на Хокинг и кореспонденция с американски президенти и видни учени.

Стивън Хокинг почина на 14 март 2018 г. на 76-годишна възраст в дома си в Кембридж. През 1963 г., когато е на 21 години, лекарите му поставят диагноза амиотрофична склероза. През 1985 г., след пневмония, той претърпява трахеостомия, в резултат на което губи способността да говори и започва да използва синтезатор на реч. Тежкото заболяване не попречи на Хокинг да се превърне в един от най-известните физици на нашето време.

Основната му област на научни изследвания е космологията и квантовата гравитация. Той посвещава много време на изучаването на черните дупки. Хокинг е автор на теорията за изпаряване на черните дупки поради радиация, както и на много научно-популярни книги.