Капсулата "Дракон" на американската частна компания Спейс Екс се скачи тази нощ с Международната космическа станция, съобщиха световните агенции.

Вижте снимки >>

Скачването се осъществи в автоматичен режим, след 27-часов полет, също в изцяло автоматичен режим. НАСА предава на живо >>

На борда на капсулата "Дракон" са трима американци и един японец. Това са командирът на полета, полковник Майк Хопкинс от военновъздушните сили на САЩ, и още двама американци - капитан трети ранг от военноморските сили Виктор Глоувър, първият чернокож астронавт на дългосрочна мисия в космоса, и физичката Шанън Уокър, единствената жена от екипажа. Четвъртият човек на борда е японецът Соичи Ногучи. Четиримата астронавти ще останат шест месеца на борда на станцията, където сега се намират двама руснаци и една американка

Астронавтите излетяха от Флорида с мисия до Международната космическа станция (МКС) вчера сутринта. Планирано е да има пресконференция с членовете на екипажа и астронавтите.

Това е вторият път, когато фирмата предоставя услугата, която слага край на девет години на зависимост на НАСА от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация.