Най-близката снимка на Слънцето, направена от космическия апарат "Солар орбитър" от разстояние 77 милиона километра, разкри, че повърхността му е осеяна от малки избухвания, наречени от специалистите "лагерни огньове", съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Откритието обяснява екстремната горещина във външните слоеве на атмосферата на звездата ни.

Вижте снимките на Слънцето >> >> >>

"Когато получихме първите образи, първата ми мисъл беше "това не е възможно - не може да са толкова добри", каза Давид Бергман от Белгийската кралска обсерватория, главен изследовател от екипа за ултравиолетовата камера на "Солар орбитър".

Космическият апарат, който беше изстрелян от Флорида през февруари, е заснел кадрите в края на май от разстояние 77 милиона километра от повърхността на Слънцето. Това е грубо половината разстояние от звездата ни до Земята.

"Лагерните огньове" са малки експлозии, наречени наноизбухвания. Те могат да обяснят защо слънчевата корона е 300 пъти по-гореща от повърхността на звездата.

Специалистите очакват още данни от другите инструменти, за да дадат окончателен отговор на този въпрос.

"Досега не сме били по-близо до Слънцето с камера и това е само началото на дългото епично пътешествие на "Солар орбитър", каза Даниел Мюлер, учен от екипа на мисията от Европейската космическа агенция (ЕКА).

Сондата "Паркър" на НАСА се доближава много повече до Слънцето, но това разстояние е прекалено малко, за да може камера да функционира безопасно. Затова камерата й е насочена в обратна на Слънцето посока и наблюдава слънчевия вятър.

"Солар орбитър" има и инструменти за изследване на плазмата.

Основната задача на "Солар орбитър" е да изследва полярните райони на Слънцето. Това ще помогне на специалистите да разберат произхода на слънчевия вятър, който влияе върху работата на спътниците и електрониката на Земята.

Заради пандемията учените от мисията работят от домовете си. Само няколко инженери са в контролния център в Дармщат.