Орбиталният телескоп "Хъбъл" направи красива снимка на Сатурн. Изображението е от юли и се отличава с доста детайли. Вижда се, че северното полукълбо на планетата е променило леко цвета си, спрямо предходната година. Става дума за тъй наречените ленти, на които е разделена планетата. Атмосферата на газовия гигант е съставена предимно от водород и хелий със следи от амоняк, метан, водна пара и въглеводороди, които й придават жълтеникаво-кафяв цвят.

Вижте снимките на Сатурн >> >> >>

Хъбъл снима лека червеникава мъгла над северното полукълбо. Това може да се дължи на нагряване от повишена слънчева светлина, което би могло или да промени циркулацията на атмосферата, или може би да премахне замръзване от аерозолите в атмосферата. Друга теория е, че увеличената слънчева светлина през летните месеци променя количествата произведени фотохимични замъглявания. 

Снимката разкриха и пръстените на Сатурн и техните слоеве. Пръстените са предимно от парчета лед, с размери, вариращи от миниатюрни зърна до гигантски камъни. Как и кога образуваните пръстени остава една от най-големите загадки на нашата Слънчева система.

Предишната теория гласеше, че те са толкова стари, колкото планетата - на над 4 милиарда години. Но тъй като пръстените са толкова ярки - като прясно паднал сняг - много учени са на мнение, че те може да са се образували през последните 100 милиона години.

Данни от сондата "Касини" разкриха, че е възможно пръстените да са се образували и преди 10 милиона години. От НАСА заявяват, че малки частици от тях валят в атмосферата на Сатурн и пръстените биха изчезнали напълно след 300 милиони години.

Образуването им е свързано с разпръсването на ледена луна, чиято орбита се е приближавала всяка година до планетата, докато не е достигнала тъй наречената граница на Рош. Според учените обекта е бил малко по-голям от Мимас, а причина за гибелта му можед а е и сблъсък с астероид.

Орбиталният телескоп е заснел и ледените луни Мимас (вдясно) и Енцелад (отдолу) на своя кадър. "Хъбъл" остава единствения телескоп, способен да прави детайли снимки на Сатурн, след като мисията "Касини" приключи живота си по план и изгоря в атмосферата на газовия гигант.