Марсианският хеликоптер "Инджинюъти" на НАСА прелетя над останките от парашута и защитната обвивка на роувъра "Пърсивиърънс". Те са изхвърлени при кацането на апарата и се намират на повърхността на Червената планета от около година.

Вижте снимките на "Инджинюъти" >> >> >>

Мисията на хеликоптера показва, че апаратът е много практичен за осъществяването на изследователски мисии на Марс. Направените снимки разкриват какъв е ефекта от престоя без поддръжка и движение на Марс. Пясъкът на планетата бавно е започнал да поглъща парашута и защитната обвивка.

След успеха на хеликоптера Ingenuity на Марс, Американската космическа агенция НАСА вече разработва още по-голям летателен апарат. Новият проект се нарича "Научният хеликоптер на Марс" (Mars Science Helicopter).

Въпреки че вертолетът все още не е част от официална мисия на НАСА, инженерите намекват за смела нова ера във въздушното изследване на Червената планета. Те се надяват новият хеликоптер да може да лети с километри над повърхността на небесното тяло.

"Можем да стигнем до места, до които роувърите нямат достъп", коментира Тиадър Цанетос, част от екипа на космическата агенция. "Основната ни цел е да докажем, че наистина можем да летим на Марс", посочва още той.