На Червената планета може да е имало вода за дълго време. Това става ясно от първия анализ на пробите, събрани преди дни от марсохода Perseverance на НАСА.

Вижте най-новите снимки на марсохода Perseverance на НАСА >> >> >>

Според първоначалната информация, скалните проби намекват за вода, която се е намирала в кратера Джезеро. Учените от Американската космическа агенция смятат, че тя е била там хиляди или милиони години.

Новите данни предполагат, че водата на Марс е била достатъчно стабилна, за да направи най-близката до Земята планета сравнително подходяща за микроскопичен живот. Екипът на мисията също така е открил важни соли, които биха могли да се образуват, когато водата тече през скалите. Солите също биха могли да бъдат признаци за наличието на живот.

Засега събраните от марсохода проби няма да бъдат връщани на Земята. Предстои НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) да изпратят роувър до Червената планета, който ще събере мострите, намиращи се в близост до кратера Джезеро. После, чрез ракета, те ще бъдат изпратени до нашата планета, където ще бъдат изследвани от учените.