Луната на Юпитер Европа има ледена кора, криеща под себе си обширен, глобален океан. Каменистият слой отдолу може да е достатъчно горещ, за да се топи, което ни кара да мислим, че там най-вероятно има подводни вулкани, заявяват от НАСА.

Нови изследвания и компютърно моделиране показват, че вулканична активност може да е възникнала на морското дъно на луната на Юпитер Европа в близкото минало - и все още да се случва.

Вижте как изглежда луната на Юпитер - Европа >> >> >>

Предстоящата мисия на НАСА към Европа - "Клипър", насрочена за изстрелване през 2024 г., ще се приближи до ледената луна и ще направи измервания, които могат да хвърлят светлина върху последните открития.

Учените имат сериозни доказателства, че Европа крие огромен океан между своята ледена кора и скалиста вътрешност. Новото изследване на НАСА показва как луната може да има достатъчно вътрешна топлина, за да разтопи частично този скалист слой, процес, който може да захранва вулкани на океанското дъно.

Ключът към това, скалистата мантия на Европа да е достатъчно гореща, за да се стопи, се крие в огромното гравитационно привличане, което Юпитер има върху своите луни.

Докато Европа се върти около газовия гигант, вътрешността на ледената луна се огъва. Огъването принуждава енергията във вътрешността на Луната, която след това се отделя като топлина.

Откритието на НАСА е важно, защото вулканизма е необходима част за възникването на живот. На земята около подводни вулкани има големи колонии от организми и бактерии, които се хранят с отделяните вещества и съществуват, благодарение на топлината.

Ако на Европа има подводни вулкани, то намирането на живот в глобалния океан от течна вода става една идея по-вероятно.