Управителят на моргата в Харвардското медицинско училище, Седрик Лодж, бе обвинен в продажба на откраднати органи и части от човешки тела онлайн, съобщава CBS News.

Американската прокуратура посочва Седрик Лодж и съпругата му за главните организатори. В обвинителния акт фигурират имената на 44-годишната Катрина Маклийн от Салем и 46-годишният Джошуа Тейлър от Уест Лоун, Пенсилвания.

Американските прокурори описват престъпниците, като "действащи в социалните мрежи". Групировката оперирала под името "Тъмни сенки" (Dark Shadows).

Те продавали всичко - от човешки глави и мозъци до лица, кожи, сърца и дори мъртвородени бебета. Те са взети от трупове, дарени за научни изследвания.

Понякога "клиентите" идвали лично в моргата, за да изберат лично труповете, които искат.

Според разкритите данни, закупена от Седрик Лодж човешка кожа била превръщана в кожени продукти. Други от откраднатите органи били преправяни в сувенири. В социалните мрежи могат да се намерят снимки на Лодж и жена му, облечени в зловещи костюми.

"Ужасени сме да научим, че нещо толкова обезпокоително може да се случи в нашия кампус", пишат в изявление Джордж К. Дейли, декан на медицинския факултет, и Едуард Хундерт, декан на медицинското образование.

"Кражбата и трафикът на човешки останки удрят устоите на това, което ни прави хора. Особено възмутително е, че толкова много от жертвите тук доброволно са позволили останките им да бъдат използвани за обучение на медицински специалисти и за подпомагане на науката", заяви прокурорът на Пенсилвания Джерард Карам.

Седрик Лодж може да получи до 15 години затвор, пише БиБиСи.