След като стартира в края на миналата година, революционният космически телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА най-накрая се подготвя да фиксира многобройните си златни огледала върху далечни цели.

Интригуващо е обаче, че една от 13-те му ранни цели изобщо не е толкова далечна. Телескопът ще заснеме Юпитер, емблематичният газов гигант в нашата собствена звездна система. Разбира се, вече знаем доста за планетата - така че защо да я изследваме с помощта на "Джеймс Уеб", ако може да разгледа по-отблизо далеч по-далечни обекти?

"Бяхме там с няколко космически кораба и наблюдавахме планетата с Хъбъл и много наземни телескопи с дължини на вълните в електромагнитния спектър (от UV до метри дължини на вълните)", астрономът от Бъркли Имке де Патер, ръководител на екипа за наблюдение на Юпитер , каза пред Digital Trends, "така че научихме огромно количество за самия Юпитер, неговата атмосфера, интериор и за неговите луни и пръстени."

"Но всеки път, когато научите повече, има неща, които все още не разбирате - така че винаги имате нужда от повече данни", добави тя.

Например, ние все още не знаем почти нищо за атмосферата на газовия гигант и бушуващите там бури.

"Джеймс Уеб" също така ще разгледа по-отблизо спътниците на Юпитер Йо и Ганимед, като последният е единствената известна луна, която има своя собствена магнитосфера.